Hlavní obsah

Čunkův svědek byl agentem StB

– PRAHA
Právo, Radim Kijonka

Evangelický farář Bronislav Czudek, jeden z klíčových svědků, na základě jejichž výpovědi státní zástupce zastavil trestní stíhání vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka, má za sebou kontroverzní minulost. Byl agentem komunistické Státní bezpečnosti.

Článek

Při svém svědectví v případu Jiřího Čunka prý působil nedůvěryhodně a zmateně. Přesto právě na základě jeho výpovědi obhajoval jihlavský státní zástupce Arif Salichov zastavení trestního stíhání Čunka.

Podle výpovědi vsetínského faráře se hlavní svědkyně Marcela Urbanová chtěla Čunkovi pomstít. Ve svém svědectví popsal, že byl velmi překvapen, když s Urbanovou mluvil v kavárně, jak velká je její nenávist k Čunkovi. Státní zástupce Salichov dal na farářovu výpověď a vyvodil z ní, že Urbanová se chtěla Čunkovi opravdu pomstít.

"Přitom pan Czudek působil při svých svědectvích značně rozpačitým a zmateným dojmem," popsal Právu dobře informovaný zdroj.

Evidován jako agent Filip

Czudek odmítá, že by vypovídal nedůvěryhodně. Právu navíc řekl, že s StB nikdy vědomě nespolupracoval a na nikoho nedonášel. Jeho tvrzení však velmi silně nabourávají údaje z registru spolupracovníků StB ministerstva vnitra. Podle nich se stal Czudek kandidátem tajné spolupráce v roce 1982. V roce 1984 pak z něho StB udělala svého agenta pod krycím jménem Filip. Jeho svazek byl uzavřen až po listopadu 1989.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek byl podezřelý z přijetí půlmiliónového úplatku ještě jako starosta Vsetína v roce 2002. Státní zástupce jeho stíhání zastavil, protože jediným svědkem proti němu se prý ukázala být jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová, která kauzu vyvolala. V její výpovědi prý byly nepřesnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám