Hlavní obsah

Čunkovu vsetínskou kauzu s prodejem bytů znovu šetří policie

Právo, Radim Vaculík
Vsetín

Kauza údajně podezřelého a prý nevýhodného prodeje obecních bytů ve Vsetíně, která se přímo týká tehdejšího vedení tamní radnice v čele s bývalým starostou a nynějším předsedou lidovců Jiřím Čunkem, znovu pokračuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Policie už loni v listopadu případ odložila s tím, že ve věci nejde o podezření z trestného činu. Jenže její rozhodnutí podle zjištění Práva zrušil už na přelomu roku dozorový státní zástupce z Frýdku-Místku a nařídil v kauze nové prověřování.

Nepodezírají prý konkrétního člověka

"Ano, je pravda, že bylo již před časem zrušeno usnesení o odložení té věci. Důvodem je doplnění dokazování,“ řekl v pondělí Právu šéf okresních žalobců z Frýdku-Místku Emil Švarný.

Na případu pracují policisté ze Zlína, což Právu potvrdil i jejich nadřízený, šéf jihomoravské hospodářské kriminálky Jiří Šurek.

Šetření je přitom vedené vůči neznámému pachateli. "Nikdo konkrétní není podezřelý,“ upřesnil Švarný.

Rok staré podání

Celá kauza začala loni v červnu poté, co na někdejší vedení vsetínské radnice a jejího starostu Čunka podal trestní oznámení technický správce Centrálního registru dlužníků Jiří Jehlička.

Ten před časem řekl, že vycházel ze závěrů jihlavského okresního žalobce Arifa Salichova, který nadvakrát zastavil Čunkovo stíhání z korupce.

Podle Jehličky z usnesení Salichova vyplývá, že vedení radnice a Čunek jako vsetínský starosta prodali v roce 2001 realitní firmě nadpoloviční podíl (51 procent) ve společnosti Vsetínské byty, s. r. o. výrazně pod tržní cenou, která byla podle jeho usnesení nejméně 6,77 miliónu korun. Prodej ale nakonec městu Vsetín vynesl částku zhruba 3,62 miliónu, tedy o něco málo víc než poloviční.

Policie pak Čunka podezírala z toho, že převzal za výhodný obchod od majitele firmy půlmiliónový úplatek. Salichov však stíhání zastavil s tím, že k žádnému předání úplatku nedošlo. Kvůli náhubkovému zákonu Právo nemůže zveřejnit jméno podnikatele, ačkoli ho zná.

Policie nyní prověřuje podezření pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Čunek: o mně to není

Sám Čunek, který byl vsetínským starostou v letech 1998 až 2006, je přesvědčený, že policie se přímo jeho osobou už nezabývá. Na druhou stranu ale Právu v pondělí řekl, že je rád, že se ta věc vyjasní. Šetření policie prý ukáže, že vedení radnice korupci nepřipustilo.

"Ačkoli jako daňový poplatník bych měl plakat nad tím, jak dlouho to šetření trvá, jsem tomu rád, protože to ukazuje víc a víc na tu zmanipulovanost,“ sdělil Právu Čunek.

Podle něj je možné, že se policie nyní zaměřila na soudního znalce, který určil cenu, za niž vsetínská radnice svůj podíl firmě prodala.

Státní zástupce Švarný to však odmítl. "Žádný znalec není podezřelý,“ reagoval na dotaz Práva.

O významné roli soudního znalce v této věci se zmiňuje i audit americké detektivní kanceláře Kroll, která loni na žádost tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwazenberga zkoumala Čunkovu finanční minulost.

Znalec se totiž podle zprávy Krollu zachoval vůči firmě vstřícně, když údajně provedl řadu neobvyklých účetních rozhodnutí a snížil tak prý hodnotu Vsetínských bytů.

"Ta situace i kauza jsou poměrně dost složité. Není to tak jednoduché, jak se někdo domnívá, že dům byl prodán pod cenou a tečka a že z toho měl někdo nějaký zisk... Jedná se tam o víc různých finančních toků,“ upozornil bez bližších podrobností policista Šurek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám