Hlavní obsah

Čunek se nechce ve straně bavit o křeslech, sám chce ale do vlády

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Bavme se méně o personáliích a více o věcných tématech, vzkázal předseda KDU-ČSL Jiří Čunek svým spolustraníkům. Sám se ale chce vrátit do vlády, kterou byl donucen opustit v listopadu. Podle něj by se také strana měla spojit proti těm, kteří ji chtějí poškodit. Uvedl to v novoročním dopise.

Článek

"Je načase, abychom v našich diskuzích na vnitrostranických grémiích upřednostňovali před personálními otázkami věcnou diskusi s využitím objektivních a fundovaných argumentů," napsal Čunek.

Doufá, že v podobném duchu proběhne i dubnový vnitrostranický sjezd. "Bude to po více jak deseti letech, kdy se bude KDU-ČSL na svém sjezdu zabývat primárně svým programem a věcnými otázkami! Hledím k pardubickému sjezdu s velkým očekáváním a nadějí. Jsem totiž přesvědčen, že je to právě nedostatek věcných témat a slabě prezentovaná odbornost našich členů, co již dlouhodobě oslabuje pozice KDU-ČSL," poznamenal.

Čunek se přitom sám snaží znovu dostat na pozice vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, na které rezignoval v listopadu. Důvodem bylo obnovení vyšetřování jeho údajné korupční kauzy, trestní stíhání ale bylo krátce poté definitivně zastaveno a proto se lidovci rozhodli svého šéfa znovu nominovat do vlády. O jeho návratu mezi ministry by se koaliční strany měly zabývat tento týden.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že pokud bude nátlak lidovců pokračovat nebo dokonce zesílí, bude muset Čunka pro zachování koalice do vlády vzít. Prezident Václav Klaus sdělil, že by se tomu nebránil. KDU-ČSL existenci nátlaku v tomto smyslu popírá.

Jednota proti nepříteli

I kdyby se KDU-ČSL podařilo více se soustředit na věcnou diskuzi, podle jejího předsedy to nestačí. "Stabilní pozice křesťansko-demokratické strany v naší zemi je leckomu trnem v oku. Nejsem prvním předsedou KDU-ČSL, který je pomlouván a veřejně dehonestován," podotkl šéf lidovců.

Podle něj "existují síly a osoby, které vynakládají nemalé úsilí na to, aby znemožnily další působení KDU-ČSL jako samostatné a suverénní strany na české politické scéně". "Je na nás, zda se dokážeme těmto snahám postavit na odpor hrdě a se vztyčenou hlavou. K prosazení dobra je vždy třeba nemalé odvahy!," varoval.

Podle něj by měli lidovci zapracovat na názorové roztříštěnosti, kterou prezentují do médií, aby nenahrávali politickým konkurentům a oslabovali své vlastní pozice.

"Stáváme se tím nevěrohodnými pro naše politické partnery. To logicky zeslabuje naše vyjednávací pozice a v jednáních s koaličními partnery jsme tak nuceni přistupovat na stále větší kompromisy, které jsou pro naše voliče občas jen těžko pochopitelné a přijatelné," uvedl s tím, že mu ale nejde o umlčení vnitrostranické rozmanitosti argumentů.

Čunek kritizoval Reportéry ČT

Čunek se v neděli kriticky vyjádřil na adresu pořadu Reportéři ČT. "Po vánočních a novoročních oslavách zřejmě někteří novináři došli k názoru, že přišel čas na další pokračování seriálu o Jiřím Čunkovi. Musím se ale ptát – je opravdu jen náhoda, že v týdnu, kdy se má jednat o mém návratu do ministerské funkce, přichází pořad Reportéři ČT s další dávkou vykonstruovaných podezření?," ptá se na stránkách KDU-ČSL.

Podle něj je účelovost mediálních útoků na jeho osobu i na stranu " v tuto chvíli již zřejmá většině lidí".  "V tuto chvíli mohu bohužel jediné – čekat, jakými spekulacemi pořad Reportéři ČT zítra zahájí novou vlnu kampaně proti mé osobě," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám