Hlavní obsah

Čunek prý uložil 3,5 miliónu v době, kdy bral sociální dávky

PRAHA

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek údajně uložil před svým vstupem do politiky během 14 dnů roku 1998 u tří různých bank celkem 3,5 miliónu korun. Je to o milión korun víc, než kolik přiznal letos v únoru poslancům. Odkud peníze pocházejí, však Čunek odmítl Právu říci. Informaci přinesla v pondělí Česká televize v pořadu Reportéři ČT.

Článek

Čunkova rodina v letech 1996 až 1999, tedy v době, kdy nynější vicepremiér zřejmě nakládal s milióny, pobírala od úřadu sociální dávky, uvedla ČT.

Vicepremiér to v pondělí odmítl. "Kromě přídavků na děti a za narození dítěte jsem žádné přídavky nebral, o žádné nežádal," řekl Čunek Právu. Dokumenty, které má Právo k dispozici, ale potvrzují, že peníze skutečně byly vyplaceny.

O miliónech nejasného původu se však Čunek vůbec nechtěl bavit. "Protože se všechno vztahuje před dobu, než jsem se stal politikem, a protože všechno, co řeknu, se obrátí proti mně, tak to nebudu vůbec komentovat," dodal.

:. Čunkova rodina v letech 1996 až 1999 pobírala sociální dávky. Doklad o vyplacení příspěvku na bydlení a sociálního přípatku.

Tři a půl miliónu během 14 dnů

Podle ČT Čunek nejprve 9. listopadu před devíti lety uložil milión korun na účet v opavské pobočce ČSOB. O tři dny později prý vkládá jeden a půl miliónu korun ve zlínské pobočce Union banky na účet své tchyně, přestože má u stejné banky založený vlastní účet. Čunek měl následně s matkou své manželky sepsat plnou moc, která mu měla umožnit peníze na jaře 1999 zase vybrat.

:. Doklad, že Čunek vybral z Union banky s mírným ziskem 1,5 miliónu korun, který uložila jeho tchyně.

Nakonec 23. listopadu vložil do Universal banky v Opavě, která krátce nato zkrachovala, milión korun, o kterém již média informovala. Podle ČT se Čunek ve všech třech případech prokazoval občanským průkazem, jehož ztrátu rok a půl předtím nahlásil.

Čunkova manželka v té době neměla vůbec žádné příjmy, protože byla zřejmě na mateřské. Samotný Čunek nejdříve pracoval jako automechanik v Pozemních stavbách Zlín a pak jako bezpečnostní technik ve Zbrojovce Vsetín. Přitom živili čtyři děti.

Milión ze zkrachovalé banky zachraňoval právník bratrancovy firmy

ČT navíc zjistila, že Čunek v té době úzce spolupracoval s bruntálskou společností Ruchstav, která v devadesátých letech patřila mezi významné sponzory ODS. V čele firmy tehdy stál Čunkův bratranec Petr Kozáček. Kvůli nejrůznějších podezřením z finančních machinací se o firmu údajně několikrát zajímala policie. Nikdy ale nikoho neobvinila.

Kozáčkův právník Petr Filípek pak podle ČT pomohl Čunkovi zachránit milión ze zkrachovalé Universal banky. Místo peněz prý Čunek získal třetinu podnikové chaty v Suché Rudné na Jesenicku.

Čunkovy vklady do bank v roce 1998:
9. 11. 1998ČSOB1 000 000 Kč
12. 11. 1998Union banka1 500 000 Kč
23. 11. 1998Universal banka1 000 000 Kč
Odkud jste získal 3,5 miliónu korun, které jste uložil v roce 1998 během 14 dnů do bank? Můžete vysvětlit, jak jste je našetřil?
To můžu jednoznačně, kdybych chtěl. Ale protože se to všechno vztahuje před tím, než jsem byl politik, a protože všechno, co řeknu, se obrátí proti mně, tak to nebudu vůbec komentovat, protože nemám tu potřebu.
Odmítáte to tedy vysvětlit?
A proč jako?
Jste přece veřejně činná osoba, která by to měla objasnit.
Proč bych měl, já jsem tehdy nebyl v žádné veřejné funkci.
Vy si myslíte, že politik nemusí objasňovat původ svých peněz z minulosti?
Právě že ji mám čistou, pátrejte vy, jestli je tam něco nečistého.
Já se vás ale ptám, kde jste vzal 3,5 miliónu korun?
Ty jsou naprosto v pořádku.
Když jste uložil do Union banky 1,5 miliónu korun přes svou tchyni, tak kde jste vzal tyto peníze?
Já skutečně vůbec nevím, já skutečně nebudu odpovídat, i kdybych chtěl.
V době, kdy jste ukládal milióny korun, tak vaše rodina pobírala sociální dávky. Je to v pořádku?
Jestli jsem pobíral sociální dávky, tak to vůbec nevím. Já vím pouze jednu věc, že v nějakém období života jsme brali přídavky na děti a vím jistě, že coby jako starosta města jsem ty přídavky brát mohl, ale nebral jsem je.
Mě ale zajímá období, než jste byl starosta. Pobíral jste sociální dávky na bydlení.
Na bydlení jsem určitě žádné sociální dávky nebral. To bych asi věděl, to není pravda. Takže já jsem žádné sociální dávky kromě přídavků na děti a za narození dítěte nebral. Ani jsem nikde nežádal o žádné dávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám