Hlavní obsah

Čunek má potíže. Letí do Bruselu zachránit miliardy

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Problémy s čerpáním miliard z evropských fondů zlomily vaz ministryni školství Daně Kuchtové (SZ), ale nemá je pouze ministerstvo školství. Má je i ministerstvo pro místní rozvoj. I proto odlétá jeho šéf a 1. místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL) do Bruselu. Od čtvrtka do soboty se zde zúčastní čtvrtého kohezního fóra, kde vystoupí k tématu Nové výzvy pro EU a její regiony.

Článek

Zároveň bude apelovat, aby Evropská komise urychlila svou činnost v souvislosti se schvalováním programu ministerstva pro místní rozvoj. Právu to potvrdil Čunkův náměstek Daniel Toušek.

"Já nejedu do Bruselu pouze kvůli programu ministerstva pro místní rozvoj, ale kvůli všem operačním programům," řekl Právu Jiří Čunek.

Toušek: je to vina předchozích vlád

Že má Čunek problémy s čerpáním peněz, není novinkou. Premiér Mirek Topolánek už 17. září upozorňoval, že problémy nemá jen resort školství, ale i další ministerstva.

"Největší strach mám z celkové organizace čerpání na ministerstvu pro místní rozvoj. Ten problém zásadně vidím, to není žádný útok na Jiřího Čunka," řekl tehdy Topolánek.

Čunkův náměstek Toušek ve středu Právu sdělil: "S politováním konstatuji, že předchozí vlády připravily programové dokumenty v takové podobě, že je není možné beze zbytku a bez výhrad ze strany Evropské komise projednat."

EK žádá ucelený operační program

Konkrétně měl na mysli i Integrovaný operační program v hodnotě přes jednu miliardu eur (zhruba 27 miliard korun), které může Česko získat. Ten je v působnosti ministerstva pro místní rozvoj a podílejí se na něm svými kompetencemi ministerstva vnitra, zdravotnictví, kultury a práce a sociálních věcí. 

"To, co jsme zdědili po předchozích vládách, to byl soubor dílčích podpor, ale Evropská komise po nás požaduje ucelený operační program," řekl Toušek. Podle něj proto současné vedení místního rozvoje zásadně přepracovalo původní dokument programu a v červenci jej odevzdalo Evropské komisi.

"My jsme museli částečně přepracovat Národní strategický referenční rámec a podle toho přepracovat všechny programy, které jsou v rámci Integrovaného operačního progamu. Proto došlo ke zdržení," vyjádřil se Čunek.

Čunkův program bude asi odložen

"Ze strany komise jsme však do dnešního dne nedostali žádné připomínky. Oni totiž na to mají kolem 60 dní. Nicméně my musíme tyto připomínky do dokumentů zapracovat a poslat jim tyto zapracované připomínky zpět do 15. října. Nelze tedy říct, zdali to stihneme, protože nevíme, kdy od Evropské komise připomínky obdržíme. V případě, že se to nestihne, bude program přesunut na příští rok," vysvětlil Toušek s tím, že dnes bude ministr Čunek v Bruselu apelovat, aby byly připomínky zaslány co nejdříve.

Pokud se Česko chce dostat do první vlny schvalování programů, musí totiž jednotlivá ministerstva dokumenty dodat Bruselu co nejrychleji. V polovině října má pak být jasné, které programy budou posuzovány ještě letos.

Pokud to některé ministerstvo nestihne, bude z kapacitních důvodů evropské centrály muset počkat na druhou vlnu, která se plánuje až na počátek příštího roku. Zpoždění by tak činilo zhruba tři měsíce. Na těchto termínech závisel podle Topolánka i další osud Kuchtové, která však mezitím ohlásila rezignaci. 

"Česká republika ale vyhlásí výzvy jednotlivých projektů navázaných na program ministerstva pro místní rozvoj. A to i přesto, že nebude vyjednán a bude odložen," uklidňuje situaci Čunek. O peníze podle něj Česko nepřijde.

Reklama

Související články

Schváleno. Česko peníze z Evropské unie dostane

Evropská komise v pátek schválila český plán na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013 zvaný Národní strategický referenční rámec (NSRR). ČR může...

Výběr článků

Načítám