Hlavní obsah

Čunek má další problém: část chaty v Jeseníkách

– PRAHA

V případu vicepremiéra, šéfa lidovců a bývalého starosty Vsetína Jiřího Čunka obviněného z korupce se podle Rádia Česko objevila nová nevysvětlená investice. Čunek v roce 2000 koupil část rekreačního objektu v Jeseníkách oceněnou na 500 000 korun, uvedlo rádio. Čunek to stanici přiznal, ale nechtěl uvést podrobnosti. Policie Čunka stíhá kvůli přijetí úplatku.

Článek

"Přiznal jsem tento majetek už na počátku. Dokonce jsem musel některé noviny upozornit na majetky, které ještě mám, protože vyčíslily majetku málo. Pořídil jsem si všechno úplně legálně," řekl Čunek novinářům ve Varšavě, kde doprovází premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Rádiu Česko přiznal, že se jedná o spoluvlastnictví jedné ideální třetiny. "Ano, je to rekreační chalupa," dodal Čunek ke koupi třetiny horské chalupy v Suché Rudné na Bruntálsku. O výši investice hovořit nechtěl.

Podle rádia se jedná spíše o nenápadnou chalupu s plechovou střechou, podkrovím a malou zahradou. Není ale malá a pohodlně se v ní ubytuje nejméně deset lidí.

Z kupní smlouvy, kterou si Rádio Česko vyžádalo na katastrálním úřadu v Bruntále, vyplývá, že část nemovitosti převedené na Čunka byla oceněna na půl miliónu korun.

Čunek kupoval i prodával

Smlouva je ale podle rádia zvláštní. Počátkem března 2000 dala bruntálská stavební společnost Ruchstav Holding plnou moc Čunkovi k zastupování při všech právních úkonech souvisejících s prodejem spoluvlastnického podílu zmíněné nemovitosti a přilehlého pozemku. V pozdější kupní smlouvě tak figuruje jméno Čunek jak na straně prodávajícího, tak kupce.

Z kupní smlouvy vyplývá, že třetí osoba nebo podnikatelský subjekt dlužil Čunkovi peníze. Ke dlužníkovi takzvaně přistoupila společnost Ruchstav Holding, která pak převzala závazek na sebe a s Čunkem se posléze vyrovnala převedením části nemovitosti v Suché Rudné. Čunek uzavřel smlouvu s Ruchstavem o přistoupení k dluhu den před Vánoci v roce 1998. Předsedu představenstva Ruchstavu Petra Kozáčka se stanici zastihnout nepodařilo.

"Jedná se o kauzu před mým vstupem do politiky. Doklady na nákup nemovitosti mám a v tomto případě jsem pouze použil všechny zajišťovací instrumenty k tomu, abych nepřišel o své peníze," vzkázal Čunek Rádiu Česko prostřednictvím mluvčího lidovců Martina Horálka.

Advokát šéfa lidovců v pondělí požádal přerovské státní zastupitelství o pozdržení rozhodnutí o stížnosti, kterou na stíhání svého klienta minulý týden podal. Advokát chce ještě doplnit odůvodnění stížnosti, řekl přerovský státní zastupitel Radim Obst.

"Advokát avizoval předložení znaleckého posudku. Jeho žádosti vyhovíme, o stížnosti nebude rozhodnuto do 21. února," uvedl Obst.

Čunek si stěžuje na to, že policejní komisař nevzal v potaz všechny dokumenty, které podle předsedy lidovců dokazují jeho nevinu. Usnesení je podle něj neúplné, prakticky převážně nepodložené a předčasné a navrhuje, aby bylo zrušeno.

Čunek obvinění z úplatku odmítá

Policie šéfa lidovců obvinila z převzetí půlmiliónového úplatku od realitní společnosti HB Real v roce 2002. [celá zpráva] To ale exstarosta Vsetína odmítá. Částka podle něj pocházela z vyplácení vkladů ve zkrachované Universal bance. [celá zpráva]

Policie přitom obvinění staví nejen na bankovních výpisech místopředsedy vlády, ale také na svědectví Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové, která exstarostu viní rovněž ze sexuálního obtěžování.

Tvrzení odmítá jak Čunek, tak vsetínská radnice, která na Urbanovou chystá žalobu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku

Policie v pátek obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Senátor policejní usnesení převzal odpoledne. "Proti tomuto usnesení...

Výběr článků

Načítám