Hlavní obsah

Cukrovku má každý desátý Čech

Právo, Václav Pergl
Praha

V České republice už má cukrovku každý desátý a její výskyt stále roste. Stát však v prevenci vůči tomuto onemocnění selhává.

Foto: Profimedia.cz

Lékař testuje hladinu cukru. Ilustrační foto

Článek

„Je to velmi vážná situace. V ČR má diabetes již 8,5 procenta populace, další nejméně dvě procenta ji už mají, ale dosud o tom neví, protože nemoc se zatím nijak neprojevuje,“ řekl Právu profesor Štěpán Svačina, přední český diabetolog a obezitolog a přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se diabetes léčí.

„Dalších zhruba pět procent lidí v Česku má prediabetes, tedy zvýšené hodnoty cukru nad optimální hladinu, která je do 5,6 milimolu (mmol) na litr krve. Prediabetici ale už nyní mají stejné kardiovaskulární a onkologické riziko onemocnění jako diabetici,“ dodal.

Chybí prevence

„V prevenci diabetu jsme jedni z nejhorších v Evropě. Nejsou pořádné preventivní programy, ve školách se o prevenci nemocí včetně diabetu neučí. Místo toho se učí o čínské medicíně,“ varoval Svačina.

Podle něho stát by měl změnit například učebnice o zdravovědě, korigovat by je měli lékaři-odborníci a ne jen učitelé. Podle Svačiny a jeho kolegy profesora Jana Škrhy diabetes není nemoc z příjmu cukru.

Cukrovka druhého typu je vyvolávána především příjmem živočišných tuků, typicky ve druhotně zpracovaném mase, například v uzeninách. Riziko onemocnění cukrovkou naopak snižuje listová zelenina, káva a rostlinné tuky.

„Základní v prevenci cukrovky je ale pohyb. Riziko cukrovky u těch, kdo se pravidelně pohybují, je poloviční v porovnání s těmi, kteří vedou sedavý způsob života,“ upozornil Škrha s tím, že dvě hodiny tělocviku ve školách týdně to nemohou dohnat.

Podle obou odborníků stát by měl připravit kvalitní preventivní programy napříč populací, jinak se cukrovka stane epidemií tohoto století. Už dnes na ni ročně zemřou asi dva tisíce lidí, mnoho dalších na s ní spojené komplikace. Prevence by měla zahrnovat i programy v oblasti obezity národa, protože více než 90 procent diabetiků je obézních.

Počet nemocných raketově roste

„Cukrovka je příčinou dvou procent všech úmrtí v ČR. Nicméně odhady ukazují, že nejméně osmdesáti procentům případů diabetu druhého typu lze předejít,“ soudí Alena Šteflová z kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) v ČR.

Ta vydala zprávu, podle níž je ve světě lidí trpících cukrovkou od roku 1980 takřka čtyřikrát více, a pokud jednotlivé země neučiní žádná protiopatření, stane se tato choroba nejpozději do roku 2030 celosvětově sedmou nejčastější příčinou smrti.

Zatímco v roce 1980 žilo na světě 108 miliónů lidí s diagnostikovanou cukrovkou, v roce 2014 jich bylo již 422 miliónů, v Evropě 64 milióny lidí. WHO proto pro letošní Den zdraví, který je 7. dubna, vybrala téma boje proti cukrovce.

Anketa

Máte v rodině někoho, kdo má cukrovku?
ano, já sám/sama
32 %
ano, někdo z příbuzných
45 %
ne
23 %
Celkem hlasovalo 1090 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám