Hlavní obsah

ČT dostane za Jablonského satiru pokutu

– PRAHA
ČTK, Jana Perglerová

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání měla na svém úterním zasedání televizní pokutovací den. Finanční újmu ucítí Česká televize i Nova.

Foto: archiv PČR

Velké překvapení čekalo na muže z Prahy, který před nějakou dobou ztratil svůj cestovní pas, když mu přišla upomínka od plynárenské společnosti.

Článek

Půlmilionovou pokutu udělila ČT za "porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace a povinnosti a také zajistit, aby v politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti."

K tomu podle vyjádření mluvčího rady Pavla Baráka došlo odvysíláním satiricko parodického pořadu České hlasování, ve kterém imitátor Petr Jablonský v den státního svátku loňského 28. října, v předvečer druhého kola senátních a komunálních voleb.  Podle rady bylo pokusem ČT o manipulaci veřejného mínění.  Jablonský nejen bravurně imitoval hlasy našich politiků Havla, Klause a Zemana, ale pronášel i své vlastní názory na politické dění, což radu mj. vedlo k udělení pokuty.

"Svoboda diváka vytvořit si vlastní názor byla vědomě a zcela záměrně omezena výběrem dokumentů a komentářů," uvedl Barák.

Tvůrci Českého hlasování ale tvrdí, že nešlo o žádný pokus o manipulaci diváků. "Ten pořad byl jasně označen jako dokumentární komedie, nemá s publicistikou nic společného," protestuje scenárista a režisér Juraj Šajmovič ml., jenž se bojí, "že si tady už člověk nemůže udělat srandu z ničeho". Dřívější ohlasy na pořad byly podle něj kritické zejména ze strany příznivců Václava Klause. Přesto pokutu od rady nespojuje s výsledkem volby, v níž parlament minulý týden zvolil Václava Klause prezidentem. "Byla by to pouze spekulace," řekl ČTK Šajmovič.

Vedení televize ještě neobdrželo písemné rozhodnutí o udělení pokuty, tiskový mluvčí ČT Richard Klatovský se k ní proto zatím odmítl vyjádřit. "Vyčkáme doručení rozhodnutí a zvážíme možnost případného odvolání," sdělil dnes ČTK Klatovský.

Rada také "vzala na vědomí" rozsudek Městského soudu v Praze, který ukládá vlastníkovi licence na vysílání Novy, společnosti CET 21, zaplatit miliónovou pokutu za přerušování dětských pořadů reklamou. Nova se toho podle rady dopustila loňského 1. a 2. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám