Hlavní obsah

ČSSD: zvýšení platů učitelům je hotová věc

Právo, alm, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD považuje zvýšení platů učitelům za hotovou věc a je odhodlána za každou cenu prosadit ve vládě do státního rozpočtu na příští rok nárůst jejich platů v průměru o 2000 korun. Řekl to na tiskové konferenci po sobotním ÚVV soc. dem. premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross, jehož a další soc. dem. členy vlády k tomu zavazuje usnesení ÚVV.

Článek

Zároveň odmítl kritiku chystaného opatření ze strany koaličních partnerů, především KDU-ČSL. První vicepremiér a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak řekl, že chování šéfa lidovců Miroslava Kalouska zavání přípravou k rozbití koalice.

Škromach, který vystupoval jako hlavní kritik KDU-ČSL již na páteční tiskové konferenci k předsednictvu ČSSD, doslova prohlásil: "Myslím, že panu Kalouskovi v této chvíli - možná že to bude docela tvrdé - ani tak asi nejde o nějaké platy, ale už to začíná zavánět tím, že má snahu si vytvořit pozici možná pro rozbití koalice."

Kalousek: držím se koaličních ujednání

Na to Kalousek v první reakci opáčil, že Škromachovy "soukromé názory" mu jsou ukradené. Včera podotkl, že se drží koaličních ujednání a že věří v soudržnost vlády až do voleb 2006 za předpokladu, že bude plnit své veřejně pronesené sliby.

"ÚVV schválil posílení výdajové priority státního rozpočtu odměňování pedagogických pracovníků v regionálním školství tak, aby se tarifní plat učitelů na základních a středních školách zvýšil v průměru o 2000 korun měsíčně. Doporučil členům vlády za ČSSD, aby toto v návrhu státního rozpočtu zabezpečili," uvedl Gross.

V souvislosti s kritickými poznámkami koaličních partnerů, především KDU-ČSL, která žádá, aby se zároveň snížilo plánované přidání na platech pracovníkům bezpečnostních sborů, Gross sdělil, že ČSSD je připravena koaliční partnery v tomto případě ve vládě přehlasovat. "Pokud jde čistě o platy pedagogů, ano, ty budeme prohlasovávat, protože jsme se na tom shodli," řekl premiér.

"Já předpokládám, že nebudeme muset v tomto směru naše koaliční partnery přehlasovávat, protože si nedovedu představit, že by byli proti navýšení platů učitelů, pokud jsme je schopni finančně zrealizovat z prostředků, které nebudou nikoho ze členů vlády bolet," dodal Gross.

Na to Kalousek reagoval slovy, že ČSSD by si měla být vědoma svých smluvních závazků, podle nichž nesmí přehlasovat koaliční partnery v důležitých věcech, jako je například státní rozpočet. "Pánové si přestávají být jisti, proto volí silná slova," poznamenal podle ČTK.

"Kalousek nechtěl pustit ani korunu"

Na adresu KDU-ČSL Gross také uvedl, že není možné kázat vodu, a pít víno. "Kolega Kalousek a KDU přišli na jednání s tím, že v roce 2005 by neměl dostat přidáno nikdo. Ani korunu učitelům nechtěli dát, ani korunu ostatním lidem, kteří pracují v rozpočtové sféře," uvedl premiér. Podle svých slov tuto výchozí pozici KDU-ČSL respektuje jako legitimní stanovisko politické strany.

"Nicméně to, že výsledek je jiný, asi je také odpověď na to, kdo v této zemi vládne," prohlásil Gross. Kalousek v nedělní diskusi ČT oponoval slovy, že soc. dem. zřejmě špatně pochopili jeho argument, že "než přidat jedné skupině osm tisíc měsíčně a té druhé přidat málo nebo skoro vůbec nic, tak už je daleko lepší nedat nikomu nic, protože se tím neporušuje princip sociální soudržnosti".

Kalousek podle svých slov již dříve navrhoval v dopise koaličním partnerům ušetřit 8,2 miliardy na platech zaměstnanců bezpečnostních sborů, půl miliardy zmrazením odchodného vojáků z povolání, 2,3 miliardy jednoprocentními úsporami z každé kapitoly státního rozpočtu a jednu miliardu ze sociálních dávek. "Jsem připraven tento dopis zveřejnit," kontroval Kalousek vůči špičkám soc. dem.

Premiér čeká dodržení slova

Spekulaci, že by se prostředky na vyšší platy našly ve vládní rozpočtové rezervě, označil Gross za nepravdivou. "Další požadavky mě, upřímně řečeno, moc nezajímají, protože naši koaliční partneři jasně řekli - a na to jsem se explicitně ptal na posledním koaličním jednání - že když státní rozpočet ve svých výdajích, příjmech, saldu, výdajových stropech bude držet ty parametry, na kterých jsme se shodli, tak všichni koaliční partneři toto podpoří," uvedl premiér.

Zároveň s jasnou narážkou na Kalouska poznamenal, že v koalici bylo také řečeno, že "jak si s tím vláda poradí, je ústavní pravomocí vlády, nikoli nějakého orgánu K9, nikoli třeba předsedy jedné koaliční strany".

Kalousek souhlasil, že návrh zvýšit platy učitelům je v ústavní pravomoci vlády, a dodal, že se mu nebrání. Opět však vyzval, aby se o platový přírůstek ve veřejné sféře podělili policisté, hasiči a vězeňská služba s ostatními zaměstnanci, například s kantory. "Politická scéna by měla ctít princip sociální soudržnosti," dodal.

Se mnou se neradili, tvrdí šéf lidovců

Kalousek, který šéfuje klíčový rozpočtový výbor Sněmovny, uvedl, že se s ním nikdo neradil, kde vzít dvě miliardy na zvýšení kantorských platů. "Je dobře, že ty dva tisíce dostanou učitelé a ne někdo jiný," řekl, ale na otázku, komu ubrat z rozpočtu, odpověděl: "Já teď nechci spekulovat. Můžeme jenom apelovat, protože služební zákon už je dávno schválen, že by se o mzdové prostředky s učiteli měli podělit policisté."

Připustil však, že s tímto návrhem už lidovci ve vládě neuspějí. Také ministr obrany a místopředseda US-DEU Karel Kühnl je pro růst platů pedagogů, ale není mu jasné, proč se soc. dem. o tom s partnery neporadila dříve.

"Kdyby nám to řekli už ve čtvrtek, když jednala koaliční devítka o rozpočtu, považuji za pravděpodobné, že bychom to dokázali na místě podpořit," řekl ČTK Kühnl. "Všichni přece dobře víme, že národ, který si neváží svých učitelů, na to dříve nebo později doplatí," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám