Hlavní obsah

ČSSD zklamal návrh ODS na novou vládu

PRAHA

ODS poslala ČSSD návrh programu chystané vlády. Použila program, který vyjednávala v rámci trojkoalice. ČSSD která přichází s vlastním návrhem, je z toho rozčarovaná. Návrh se podle ní musí přepracovat. Uvedl to místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Článek

"My jsme ten návrh obdrželi, musím říct, že k našemu zklamání je to původní návrh tříkoaliční vlády, není tam vůbec nic nového. Pokud jde o reformy, jsou tam popsány velmi slabě a obecně. Je evidentní, že tento dokument bude muset být přepracován," řekl Sobotka.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je program bývalé trojkoalice spíše obecný. "Jednat můžeme o všem, ale těžko lze očekávat, že bychom přistoupili na některé věci," řekl Paroubek s tím, že pro jeho stranu je nepřijatelná rovná daň, poplatky u lékaře nebo školné.

Pro ODS je ale její návrh jen podnětem k diskuzi, stejně jako dokument Agenda 2010, se kterým přišli sociální demokraté.

"Má-li dojít k programové dohodě všech čtyř demokratických stran, musí být program daleko detailnější, než byl návrh trojkoalice. Je potřeba tento materiál rozpracovat, posunout k výraznějším reformním krokům," uvedl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Dohoda by podle občanských demokratů měla obsahovat konkrétní čísla, a termíny. Místopředseda strany Petr Nečas dříve řekl, že v dokumentu trojkoalice jsou spíše všeobecnější fráze proto, že mezi zúčastněnými stranami byla vzájemná důvěra. "Tento stav důvěry mezi námi a ČSSD nepanuje, respektive je na bodu mrazu," dodal.

Strany se znovu sejdou v pátek. Při té příležitosti by mělo dojít k vymezení okruhu reforem a vytvoření pracovních skupin k hlavním oblastem, jejichž závěry by pak zhruba do týdne měli vyhodnotit předsedové ČSSD a ODS. Podle Tluchoře budou hlavními body k diskuzi daně, zdravotnictví, důchodová reforma a sociální výdaje.

Reklama

Související články

Paroubek se nečekaně sešel s Klausem

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý dopoledne na Pražském hradě předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. O schůzku požádal Paroubek. Prezidentovi přednesl...

Výběr článků

Načítám