Hlavní obsah

ČSSD zatím ve vládě zůstane

Právo, Novinky, zpe, kab, ber
Aktualizováno

Sociální demokracie z vlády neodchází. Svému předsedovi Janu Hamáčkovi dalo předsednictvo strany mandát, aby s hnutím ANO vyjednal vyřešení situace okolo výměny ministra kultury Antonína Staňka za místopředsedu Michala Šmardu a v případě, že jednání selžou, může Hamáček vypovědět ANO koaliční smlouvu. Rozhodnout může sám.

TK po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

 
Článek

„Předsednictvo ČSSD vyjadřuje plnou podporu předsedovi ČSSD k jednáním o vyřešení situace ve vládě a konstatuje, že předseda ČSSD, po projednání v grémiu, má plnou kompetenci k přijetí rozhodnutí o řešení vládního angažmá ČSSD, včetně jeho ukončení,“ stojí také v dokumentu, který Právo získalo k dispozici.

„Předsednictvo ČSSD vyzývá ministry za ČSSD, aby podali demise na funkce člena vlády ČR ve chvíli, kdy je o to předseda ČSSD požádá,“ dodává usnesení.

Pro návrh usnesení hlasovalo podle informací Práva 37 členů předsednictva, tři byli proti a pět se jich zdrželo. Předsednictvo má 61 členů, část straníků nedorazila, včetně bývalého ministra vnitra Milana Chovance, který je na dovolené.

Hamáček a premiér Andrej Babiš se v nejbližších dnech sejdou a dohodnou se na další postupu.

Strana potvrdila nominaci Šmardy na ministra kultury. Podle ČSSD jsou následující kroky na premiérovi Andreji Babišovi. „Očekávám, že pan premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici Ústava a bude jednat s panem prezidentem,” prohlásil Hamáček.

„Předsednictvo ČSSD konstatuje, že Antonín Staněk má být odvolán z pozice ministra kultury vlády České republiky. Plně podporuje nominaci Michala Šmardy na funkci ministra kultury vlády České republiky. Vyzývá předsedu vlády, aby v souladu se svými ústavními právy a koaliční smlouvou zajistil respektování nominace ČSSD na post ministra kultury,“ píše se v usnesení.

Andrej Babiš v Lidovém doměVideo: ČTK

Šéf ČSSD Hamáček řekl, že je přesvědčen, že předsednictvo vyslalo jasný signál směrem k prezidentovi, že „ministerstvo má převzít kandidát sociální demokracie, kterým je Michal Šmarda.”

Hamáček na tiskové konferenci uvedl, že širší vedení soc. dem. také řešilo, co straně přináší angažmá ve vládě.

„Minulý týden byl úspěšný, dokázali jsme prosadit růst důchodů, konec dluhové pasti pro nezletilé. Smysl má pouze za předpokladu, že si budeme moci určovat personálie ve vládě,” zdůraznil Hamáček.

Hrad zatím mlčí

Zeman už oznámil, že Staňka odvolá ke konci července. Neřekl ale, zda jmenuje Šmardu. Hamáčkovi prý prezident minulý týden v Lánech řekl, že si počká na závěry predsednictva.

K těm ale zatím Hrad mlčí. „Aktuálně nebudeme poskytovat žádný mediální komentář,“ napsal v SMS zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Neupřesnil ani, zda prezident plánuje nějaké schůzky s premiérem či Hamáčkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám