Hlavní obsah

ČSSD zatím v klidu. Vysvětlovat musí Babiš, uvedl Hamáček

Analýza není oficiálně zveřejněná, a tudíž zatím nelze nic předjímat, uvedl ke zprávě o podezření Evropské komise (EK) na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) první místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Dodal však, že je nepřijatelné, aby Česko vracelo dotace za Agrofert.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání koaliční rady na Úřadu Vlády. Na snímku ministr vnitra Jan Hamáček za ČSSD.

Článek

„V tuto chvíli jsou zveřejněny jen kusé informace z interní zprávy. Analýza, o které média hovoří, není oficiálně zveřejněna, a tudíž v tuto chvíli nelze nic předjímat. Pokud ale musí někdo tyto věci vysvětlovat, pak je to Andrej Babiš, určitě ne ČSSD,” uvedl šéf koaliční ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

O podezření na Babišův možný střet zájmů ze strany EK informoval v sobotu britský list The Guardian i francouzský Le Monde. Odvolávají se přitom na uniklou zprávu právní služby komise. Předmětem vyšetřování jsou dotace udělené firmám koncernu Agrofert. Hrozí prý riziko, že by je Česko muselo vracet. [celá zpráva]

Babiš střet zájmů odmítá. [celá zpráva] České televizi (ČT) řekl, že načasování zveřejnění částí analýzy podle něj není náhoda.

„V pondělí je slyšení komise na výboru rozpočtové kontroly, ale je to slyšení k rozpočtu EK. S tím absolutně nemá nic společného tahle uměle vyvolaná kauza, ale už se vytváří atmosféra,” uvedl premiér.

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche upozornil, že tento výbor se zabývá výdaji Evropského parlamentu, nikoliv jeho rozpočtem. „Z dokumentů, které Transparency International zaslala Evropské komisi, které jsou podkladem pro to šetření přicházející ze Slovenska, je zcela evidentní, že (Babiš) sice neovládá skupinu Agrofert, ale je pořád ještě konečným příjemcem prostředků z Agrofertu, stejně jako jeho žena a další tři lidé,” řekl Poche ČT s tím, že pokud by se toto podezření prokázalo, EK bude chtít, aby Česko finance vrátilo.

Jde prý o reálnou variantu. Podle jeho informací by výsledek šetření měl být oficiálně znám někdy v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám