Hlavní obsah

ČSSD zatím Altnerovi platit nemusí, rozsudek stále není pravomocný

Aktualizováno

Rozsudek, na jehož základě by měla ČSSD zaplatit svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 miliónů korun, zatím není pravomocný. Altnerův právní zástupce totiž dosud nepřevzal usnesení soudu. Strana předpokládala, že termín na zaplacení vyprší v pondělí. Prodloužení termínu nicméně vítá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

Článek

„Podle mého názoru to pravomocné není, my nemáme doručeno, my jsme to ještě nepřevzali," citovala ČTK Altnerova právního zástupce Václava Veselého. Zásilku prý převezme v zákonné lhůtě. Ze zákona by měla být zásilka považována za doručenou i bez převzetí po deseti dnech.

Lhůta na zaplacení je tři dny od data, kdy rozsudek nabude právní moci, připomněl v pátek Veselý.

Informace od Veselého potvrdil v prohlášení i Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, která zastupuje sociální demokraty.

ČSSD odklad vítá

„Z hlediska klienta je současný stav pozitivní, protože dává možnost, aby Nejvyšší soud včas odložil právní moc, eventuálně vykonatelnost napadeného rozhodnutí do doby, než rozhodne o dovolání, které jsme minulý týden podali,” uvedl Chvojka.

NS však dovolání obvykle dostane až po měsíci od jeho podání, připomněl mluvčí NS Petr Tomíček. Návrh na odklad vykonatelnosti navíc nijak nezavazuje soudce rozhodnout celý případ přednostně.

"O návrhu na odklad vykonatelnosti ale mohou soudci rozhodnout zvlášť, tedy dříve než ve věci samé. Ale když by třeba návrhu vyhověli, neznamená to, že by předjímali, jak ve věci rozhodnou," řekl Tomíček. Soud pak průměrně rozhoduje v civilních věcech 200 dnů.

Altnera uhánějí věřitelé

Vládní strana si kvůli zaplacení vzala úvěr, ale peníze zatím posílat nechce. Chvojka v sobotu řekl, že právníci se musí dohodnout s exekutory ohledně toho, komu vlastně platit. V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerových věřitelů s pohledávkami přes 20 miliónů korun.

V úvahu tak přichází využití "přikázání jiné peněžité pohledávky". "Exekutor v takovém případě vydá exekuční příkaz, ve kterém povinnému (JUDr. Altner) zakáže, aby se svou pohledávkou jakkoli nakládal," uvedl mluvčí exekutorské komory David Sahula. ČSSD by exekutor současně zakázal v této výši pohledávku vyplatit. Altnerovi by pak připadla částka, o kterou soudem přiznaná odměna za právní služby převyšuje dluhy v exekučních řízeních vedených proti němu.

Strana bude šetřit

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy spolu uzavřeli smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc bude právníkovi vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu.

Podle smlouvy nabíhalo penále – každý den 0,3 procenta. Penále je tak za 5734 dnů. Nyní musí ČSSD Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů.

ČSSD minulý týden podala dovolání k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek. [celá zpráva]

Strana si na splacení dluhu vzala úvěr a hodlá snížit provozní náklady i výdaje na volební kampaně. V roce 2016 hodlá strana ušetřit až 55 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám