Hlavní obsah

ČSSD žádá hlavu těšínského starosty Sznapky

PRAHA/ČESKÝ TĚŠÍN

Soc. dem. se před volbami zbavuje nepohodlných lidí, kteří byli spojováni s ČSSD. Jedním z nich je těšínský starosta Jindřich Sznapka, jenž je trestně stíhán kvůli údajnému uplácení. Stanovisko ČSSD tlumočil předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, Sznapka prý výzvu seriózně zváží.

Článek

"Máme za to, že člověk, který se vůči občanům města chová arogantně a přezíravě a zároveň je podezřelý ze spáchání trestného činu, není důstojným reprezentantem komunální politiky," uvedlo vedení ČSSD.

V případě, že starosta na výzvu nezareaguje, měli by místní zastupitelé z řad ČSSD navrhnout jeho odvolání. Zastupitelstvo Českého Těšína se má sejít 22. března.

Sznapka by chtěl výzvu slyšet přímo

"Pokud mě někdo vyzývá k tomu, abych odstoupil z postu starosty, bylo by dobré, abych se to dozvěděl přímou cestou, a ne prostřednictvím médií, protože se mi k tomu špatně vyjadřuje. Pokud mě ovšem vyzývá k odstoupení pan Sobotka, budu to seriózně zvažovat, protože je to osoba, která pro Český Těšín hodně udělala," řekl Sznapka.

Současný starosta dodal, že předpokládá, že na nejbližším zastupitelstvu jeho rezignaci na funkci starosty navrhne někdo z klubu sociálních demokratů. Jak se na jeho případný odchod dívají jiné politické strany v zastupitelstvu Českého Těšína, nedokázal posoudit.

Sznapka prý předal úlatek 100 tisíc korun

Starosta je podezřelý z předání úplatku 100 tisíc korun. Peníze údajně nabízel členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo, jež se snažily zabránit nekalé privatizaci městských domů. Domy v centru města s byty i lukrativními nebytovými prostory si mezi sebou částečně rozdělili zastupitelé a jejich rodinní příslušníci.

Sznapka kvůli skandálu již není členem ČSSD. Vedení karvinské pobočky strany ho poté vyzvalo, ať opustí i veškeré veřejné funkce.

ČSSD tak v krátké době čelí případu korupce mezi členy strany. Na konci minulého týdne byli obviněni kvůli úplatkům i lidé, kteří se v barvách soc. dem. dostali na ministerstvo dopravy. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se od jejich chování distancoval a navrhl jejich vyloučení ze strany. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám