Hlavní obsah

ČSSD začala plánovat svržení vlády

Právo, Novinky, jov, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předsednictvo sociální demokracie v pátek vyzvalo poslanecký klub strany, aby začal připravovat kroky k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS). ČSSD vadí nejen podpora radaru ze strany kabinetu, ale také například návrat Jiřího Čunka.

Článek

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se na předsednictvu hovořilo o přípravě hlasování o nedůvěře vládě. "Předpokládám, že zítra o této věci budeme ještě diskutovat na ústředním výkonném výboru,“ uvedl na páteční tiskové konferenci.

Sociální demokraté nedávno vládu vyzvali, aby spojila hlasování o radaru s žádostí o vyslovení důvěry. "Konstatovali jsme, že vláda nereagovala na výzvu ČSSD,“ sdělil šéf poslanců sociální demokracie Michal Hašek. Předsednictvo podle něj pověřilo poslanecký klub, aby otázku vyvolání nedůvěry vládě projednal. "V tuto chvíli je to oznámení spíše záměru,“ doplnil Hašek.

Polovina vedení ČSSD má výhrady

Podle informací Novinek byly názory na vyvolání hlasování o nedůvěře na předsednictvu rozděleny takřka půl na půl. "Jedna část říkala, že je třeba s takovým hlasováním šetřit, druhá argumentovala tím, že italský expremiér Berlusconi nechal takto hlasovat v parlamentu devětadvacetkrát,“ řekl Novinkám zdroj z jednání.

Rozdíl mezi hlasováním o nedůvěře a důvěře vládě je v tom, že při důvěře musí většinu získat vláda, při nedůvěře její oponenti. Vláda ale spojit otázku radaru s důvěrou nechce.

"Jsme si vědomi toho, že bude složité přesvědčit některé vládní poslance, ale možná, že ta situace bude lepší než před půl rokem. Bude potřeba to vyzkoušet,“ poznamenal místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Podle něj důvodů k vyjádření nedůvěry vládě je více než pouhá radarová základna. Jedná se například o zdravotní a sociální zákony, bezpečnost a dopravu. "A taky se vrátil Jiří Čunek,“ dodal Škromach.

Pro závazek, ale tajný

Škromach si nemyslí, že je vhodné vytrubovat, že poslanci ČSSD budou mít nařízeno jak hlasovat. Zavázat je může klub, veřejnost však podle Škromacha může mít pocit, že jsou poslanci ČSSD k něčemu nuceni.

"Radar patří do oblasti, kde by klub měl mít závazný postoj. (Zveřejnit nařízení ohledně hlasování) vytváří ale pocit, jako by poslanci byli bezprizorní a měli nějaký zmatek v tom, jak mají hlasovat,“ vysvětlil Škromach.

Radarovou základnu ČSSD odmítá a žádá vládu o spojení radaru s důvěrou proto, že podle soc. dem. žádná z koaličních stran neměla o americkém radaru ve volebním programu ani zmínku. Žádná partaj proto k jejich vyjednání nezískala mandát voličů.

Radarovou základnu ČSSD odmítá a žádá vládu o spojení radaru s důvěrou proto, že podle soc. dem. žádná z koaličních stran neměla o americkém radaru ve volebním programu ani zmínku. Žádná partaj proto k jejich vyjednání nezískala mandát voličů.

Česko a USA v pátek neukončily další kolo jednání o doplňkové smlouvě SOFA, která v souvislosti s případným umístěním radaru USA v Brdech řeší pobyt amerických vojsk v Česku. Jednání budou pokračovat za dva až tři týdny.

„Lex Kosovo“ zatím nepodepíší

Hašek se na předsednictvu také zmínil o komunistickém návrhu předložit zákon zakazující vládě uznat Kosovo. Na dotaz Novinek šéf klubu uvedl, že jde o komunistickou iniciativu a v „tuto chvíli není vůle poslaneckého klubu se k ní připojit“.

Sociální demokraté také řešili přímou volbu svého šéfa, která se má konat začátkem příštího roku. Podle Sobotky budou definitivní pravidla projednána v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám