Hlavní obsah

ČSSD vzdala hledání místopředsedy

Právo, Karolina Brodníčková

Nejen že soc. dem. dlouho trvá obsadit post ministra zahraničí, stále nemá kompletní tým ani v grémiu. Volný zůstává post pátého místopředsedy, který se nepodařilo obsadit na sjezdu v dubnu. Původně měl být dovolen na Ústředním výkonném výboru, nakonec však špičky strany usoudily, že křeslo nechají bez obsazení až do příštího roku.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„V březnu se bude volit předseda a místopředsedové, ústřední výkonný výbor. Vzhledem k tomu, že to je zhruba za půl roku, tak teď volit narychlo místopředsedu by nebylo rozumné. Necháme proběhnout všechny nominace od okresních po krajské a volbu můžeme učinit až v rámci sjezdu,“ řekl Právu místopředseda Martin Netolický.

Podle místopředsedy Jaroslava Foldyny není chybějící člen vedení pro špičky strany tématem. „Nezaznamenal jsem žádnou debatu,“ podotkl pro Právo.

Po neúspěšném pokusu zvolit pátého místopředsedu v dubnu na sjezdu přitom vedení delegátům slíbilo, že posledního do týmu vybere Ústřední výkonný výbor. Ten se k tomu však nedostal. Strana se totiž od dubna zabývala především referendem o vstupu do vlády, později zase obsazením křesel v kabinetu.

V něm jí stále chybí ministr zahraničí, resort dočasně řídí spolu s vnitrem předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček. Kandidáta ČSSD, europoslance Miroslava Pocheho, odmítl prezident Miloš Zeman a svůj postoj zatím nezměnil.

„Vidět jsou ministři“

O situaci budou moci sociální demokraté jednat na konci srpna na předsednictvu, na začátku září zase na ÚVV. Zabývat se však budou zřejmě raději komunálními a senátními volbami.

Někteří poslanci a regionální politici za ČSSD, kteří si nepřáli být jmenováni, soudí, že vedení strany je málo průrazné. Kriticky hodnotí působení místopředsedkyně Jany Fialové, která se údajně neúčastní ani některých schůzí grémia.

Ta však kritiku odmítla. „Vidět a slyšet jsou naši ministři, já mám na starosti odborné komise a ty se o prázdninách také nescházejí, podobně jako Sněmovna. A protože nepracuji v Praze, ale na Vysočině, tak tady toho času trávím určitě víc a věnuji se krajskému školství,“ uvedla.

Fungování grémia budou moci ohodnotit straníci už v březnu, kdy se bude volit nové. „Sjezd by měl zhodnotit práci současného vedení a měl by za- ujmout stanovisko. Může jej potvrdit, aby pokračovalo ve své práci – a věřím, že toto vedení má sílu a invenci –, nebo dojde ke změnám,“ uzavřel místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Reklama

Výběr článků

Načítám