Hlavní obsah

ČSSD vyzvala ministra školství Dobeše k rezignaci

Právo, jov
Aktualizováno

Soc. dem. ve středu vyzvala ministra školství Josefa Dobeše (VV), aby rezignoval na funkci. Místopředseda sněmovního výboru pro vzdělání Ivan Ohlídal (ČSSD) označil ministrovo působení za katastrofální. Školství se podle něj dostává do velmi rychlého úpadku. Navíc Dobešovi vytkl pomalé čerpání z evropských fondů. Dobeš rezignaci odmítl a VV s kritikou nesouhlasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„České školství se dostává do velmi rychlého úpadku,“ ohodnotil Ohlídal ministrovo působení v čele rezortu na tiskové konferenci v Lidovém domě. „Proto si myslím, že ministr Dobeš by měl odstoupit z této funkce nebo by měl být odvolán,“ vyzval.

Dobeše kritizoval Ohlídal i za stav čerpání peněz z evropských fondů.  Ministra přitom vyzval, aby situaci co nejdříve napravil. V případě operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost bylo podle Ohlídala ke konci loňského roku smluvně vázáno ve schválených projektech necelých 22 miliard korun na zálohách.

Výše prostředků, které měly být k dispozici, ale byla 29 miliard. „To znamená, že celých sedm miliard korun nebylo dosud ani smluvně vázáno,“ upozornil Ohlídal. Navíc ze smluvně zavázaných 22 miliard bylo podle něj proplaceno pouze 8,8 miliardy korun.

Špatná personální politika

Za stejně špatnou označil Ohlídal situaci u operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. U tohoto programu podle něj navíc existuje nebezpečí, že některé z velkých projektů, kdy jde o klíčová výzkumná centra, nebudou Evropskou komisí akceptovány kvůli nedovolené veřejné podpoře.

Pokud by k tomu došlo, Ohlídal varoval, že by školství a věda ztratily desítky miliard na zlepšení přístrojového parku. Za devastační považuje Ohlídal ministrovu personální politiku. Poukázal na významné obměny v rámci rezortu, právě například v sekci, která má operační programy na starosti.

John se za Dobeše postavil

„Škoda, že pan Ohlídal a vedení ČSSD několik let předem nehovořilo o dlouhodobém úpadku českého školství, první, kdo to učinil, jsem byl já,“ opáčil Dobeš, který demisi odmítá.

„Sociální demokracii nevyšla její aktivita namířená proti státním maturitám ani legislativní cestou, ani mediální kampaní, a dokonce ani nevybíravým tlakem na vládu. Proto zvolila personální útok na ministra školství Dobeše za využití všech prostředků, včetně uvedení nepotvrzených, demagogických informací. Znovu opakuji, že ministr školství má moji plnou podporu,“ uvedl ve středu v tiskovém prohlášení šéf VV Radek John.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) odmítl výtky ČSSD jako laciné politické proklamace. „Fakt, že je ČSSD nervózní a uchyluje se k podobným metodám, potvrzuje správnost ministrových kroků. Ve svém úřadě postupuje ministr Dobeš razantně, a i když to řadu lidí možná zneklidňuje, je to určitě postup správným směrem,“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám