Hlavní obsah

ČSSD vyloučila kvůli machinacím mladého ostravského místostarostu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Moravskoslezští sociální demokraté v sobotu dopoledne na krajské konferenci odhlasovali vyloučení svého kolegy Radima Lauka ze strany. Podle informací Práva hlasovalo pro vyloučení Lauka z ČSSD, který je místostarostou nejlidnatější části Ostravy a zároveň ostravským zastupitelem, 103 ze 130 členů, 9 hlasů bylo neplatných. Potvrdili tak rozhodnutí květnové okresní konference ČSSD.

Foto: Archiv

Radim Lauko

Článek

Členství třicetiletému Laukovi strana zrušila kvůli jeho machinacím s přihláškami nových členů strany a také s placením členských poplatků pro jemu blízké straníky. Problém měl mladý politik také na radnici s tím, že mu bytová komise přidělila obecní byt mimo pořadí. Lauko se v Ostravě-Jihu o bytový resort stará. Po zájmu médií však mladý místostarosta byt, který se měl zanedlouho privatizovat, nakonec odmítl.

Nyní bude záležet na klubu zastupitelů Ostravy-Jihu, kde je Lauko místostarostou, jestli ho znovu jako nestraníka ve funkci podrží, jako tomu bylo po loňské okresní konferenci ČSSD.

Lauko zatím odstoupit neplánuje

„Já to ale vnímám tak, že ve funkci místostarosty našeho obvodu by měl být člen sociální demokracie a ne nestraník. Svolám klub zastupitelů a tam se rozhodne. Předpokládám ale, že sám pan místostarosta Lauko dobrovolně z funkce odstoupí a nenechá se potupně odvolávat. Kdyby však měl ve funkci zůstat, tak to bych už ani nechtěl být starostou,“ sdělil Právu starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský (ČSSD).

Vyloučený místostarosta Radim Lauko Právu v sobotu odpoledne sdělil, že bude ve věci činit další kroky: „Na krajskou konferenci jsem nebyl vůbec pozván, což je v rozporu se stanovami. Rozhodovali o mně bez mé osoby. Podám stížnost k vyšším stranickým instancím.“ Nesouhlasí s žádnými obviněními: „Co se týká mé funkce místostarosty Ostravy-Jihu, tak o odstoupení se rozhodnu až na klubu zastupitelů. Proberu to s kolegy, zajímá mě jejich názor. Pak se teprve rozhodnu.“

Předseda Krajského výkonného výboru ČSSD pro Moravskoslezský kraj a zároveň ostravský primátor Petr Kajnar se k věci vyjádří až následovně, po skončení sobotní krajské konference.

Ostravský předseda ČSSD Adam Rykala tehdy v souvislosti s touto kauzou uvedl, že není možné, aby člověk, který již není v ČSSD, působil ve funkcích, na které má sociální demokracie mandát. Rykala také informoval o tom, že okresní výbor vyzval i klub zastupitelů města Ostravy, aby Lauka vyloučili ze svých řad, a aby opustil funkce ve správních radách a organizacích, které patří sociální demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám