Hlavní obsah

ČSSD vybrala jako kandidáta na prezidenta Jana Švejnara

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu podpořil ekonoma Jana Švejnara jako společného kandidáta do prezidentské volby.Podle Paroubka by nominace kandidáta z řad ČSSD znamenala jisté vítězství Václava Klause. Odsouhlasil taktéž, že vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Jednalo se i o regionální politice strany a kandidatuře v senátních volbách.

Článek

Pro podporu Švejnara jako společného kandidáta hlasovala drtivá většina ÚVV. Jen jeden člověk byl proti. Podle vedení socialistů je Švejnarovou velkou předností to, že by mohl získat i hlasy některých zákonodárců ODS, i když to tato strana zatím popírá

Švejnara ve svém vystoupení podpořil předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Musíme opustit vyčkávací postoj," zdůraznil Paroubek. Podpora ČSSD Švejnarovi je však zatím podmíněná do 8. prosince.

Den předtím má o kandidátovi na prezidenta jednat KSČM. "Komunisté vyčkávají a chtějí hovořit o více jménech, Švejnara nevylučují," řekl Paroubek. Pokud by se pro něho vyslovili, ČSSD by podle Paroubka pak změnila podmíněnou podporu za podporu definitivní.

Strana zelených, senátní kluby Klub otevřené demokracie a SNK ED se prý pro Švejnara vyslovily. Lidovci jsou rozpolceni, potrvá to několik týdnů, soudí Paroubek.

Tématem bude i hlasování o nedůvěře Topolánkově kabinetu

Širší vedení ČSSD v sobotu odhlasovalo, že vyvolá ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Sociální demokraté si myslí, že by odchod vlády a předčasné volby byly řešením současné vládní krize, kterou vyvolal odchod aférami zatíženého Jiřího Čunka (KDU-ČSL) z funkce vicepremiéra i ministra pro místní rozvoj.

Paroubek uvedl, že pokud vláda nepodá demisi příští týden, o vyslovení nedůvěry vládě bude ČSSD usilovat na nejbližším jednání Sněmovny. Občanští demokraté už řekli, že kabinet neodstoupí. Šéf sněmovního klubu ČSSD Michal Hašek označil kabinet za vládu národní ostudy, která nedokáže udělat nic

ČSSD chce v čele kandidátek osobnosti

V čele kandidátek ČSSD v krajských i v senátních volbách by měli být podle Paroubka veřejnosti známí sociálnědemokratičtí politici. "ODS si před námi vytvořila náskok v potencionálu regionálních politiků. ČSSD se nepodařilo vygenerovat známé tváře," prohlásil Paroubek.

Výsledky ČSSD v krajských a senátních volbách v minulosti označil za nepříznivé až katastrofální. "Za rok máme možnost zásadně změnit poměry v krajských zastupitelstvech," řekl šéf socialistů. Totéž podle něho platí i pro Senát. Paroubek ale podotkl, že kandidátky lze sestavit jen "z lidi, které máme; jiné prostě nemáme".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám