Hlavní obsah

ČSSD vadí odvolání olomouckého žalobce, který dozoroval Čunkovu kauzu

PRAHA

Jedním z důvodů, proč chce vyvolat ČSSD hlasování o nedůvěře vlády, je skutečnost, že byl odvolán vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Sociální demokraté to uvedi v sobotu. Olomoucké vrchní státní zastupitelství dozorovalo vyšetřování korupční kauzy odstupujícího místopředsedy vlády a předsedy lidovců Jiřího Čunka.

Článek

Podle ČSSD to vzbuzuje podezření, že bylo odvoláno nebo z funkce odešlo několik lidí spojených s vyšetřováním korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka.

"Urychlená rezignace ředitelky protikorupční policie Renaty Strnadové, odvolání vrchního státního zástupce Ivo Ištvána a jeho náměstka Igora Stříže vzbuzuje podezření, že dochází k dalším zásahům do nezávislosti vyšetřování a k porušování základních principů právního státu," uvádí se ve vyjádření tsikové mluvčí ČSSD Květy Kočové.

"Děje se tak v situaci, kdy byl zcela očištěn původní vyšetřovatel kauzy Jiřího Čunka, příslušník protikorupční policie Milan Šošovička a Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo právní názor právě Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které nesouhlasilo s rozhodnutím státního zástupce Arifa Salichova."

Odvolání Ištvana a demise jeho náměstka Igora Stříže vzbuzuje podezření, že dochází k dalším zásahům do nezávislosti vyšetřování a k porušování základních principů právního státu, řekl v sobotu šéf ČSSD Jiří Paroubek: "Vládní koalice prokázala opět vysokou míru arogance moci a despekt k hodnotám, jakými jsou nezávislost justice, rovnost před zákonem a právní stát."

Pospíšil odvolal Ištvana na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Vesecká svůj návrh zdůvodnila tím, že Ištvan nepřijal opatření proti únikům závažných informací z neukončených kauz ani ke zjištění zdroje těchto informací, tak aby se neopakovaly. Paroubek uvedl, že neví, zda je zrovna Ištvan za únik údajů odpovědný. "Je to hon na čarodějnice než něco jiného," soudí.

Podle Vesecké, která však kauzu Čunek opět otevřela, Ištván nezvládal ani koordinační roli vůči krajským zastupitelstvím. Za "donucený odchod" pokládá šéf ČSSD i podle něho urychlenou rezignaci ředitelky protikorupční policie Renaty Strnadové.

Reklama

Výběr článků

Načítám