Hlavní obsah

ČSSD v preferencích poráží ODS o devět procent

Aktualizováno

Podle volebního modelu CVVM by s 38 procenty hlasů vyhrála v květnových volbách do Sněmovny sociální demokracie s devítiprocentním odstupem od hlavního rivala ODS. Podle volebního modelu společnosti STEM by ČSSD získala pro své poslance 89 křesel, zatímco občanští demokraté 66. Obě strany si podle agentury STEM pohoršily kvůli vládní krizi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vzorek populace oslovený CVVM přiřkl ODS 29 procent, komunistům 15 procent, Straně zelených sedm procent a lidovcům 6,5 procenta.

Volební model STEM prokázal, že po vládní krizi spadly preference oběma nejsilnějším stranám, což zřejmě mírně pomohlo komunistům a menším stranám. Stoupá také počet lidí, kteří si nejsou jisti svým hlasem.

Kdyby se v květnu konaly volby do Sněmovny, ČSSD by podle STEM získala 89 mandátů, tedy o tři méně než v dubnu. O tři mandáty by si ale polepšili komunisté a celkově by obsadili 28 křesel.

Nejsilnější pravicová strana ODS od dubnového průzkumu ztratila šest mandátů. Lidovci by naopak získali o čtyři mandáty více,  tedy 10 mandátů. Z vládní krize by vytěžili i zelení, kteří by získali o dva mandáty více a zaujali sedm křesel ve Sněmovně.

Stranické preference STEM, do nichž jsou zahrnuti i sympatizanti, kteří k volbám nepůjdou, dávají ČSSD 32,4 procenta, ODS 23,7 procenta, KSČM 10,9 procenta, KDU-ČSL 5,9 procenta a Straně zelených 5,3 procenta.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám