Hlavní obsah

ČSSD trvá na programových ústupcích koalice

PRAHA

V úterý se sešel poslanecký klub ČSSD, který potvrdil programové požadavky, jimiž podmínil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podporu středopravicové koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Poslanci ČSSD se také shodli na tom, že v případě neúspěchu šéfa ODS Mirka Topolánka by měl prezident pověřit sestavením vlády Paroubka.

Článek

Podle sociálních demokratů je v demokratických státech běžné, že v případě selhání prvního pokusu o vytvoření vlády je sestavením kabinetu pověřen představitel druhé nejúspěšnější strany. "Jsou to běžné parlamentní zvyklosti," uvedl Paroubek.

Expředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek uvedl, že ČSSD je připravena s ODS debatovat o programových prioritách. Někteří sociálnědemokratičtí poslanci navzdory tomu během zasedání klubu otevřeně hovořili o tom, že současná varianta vlády ODS s lidovci a zelenými je mrtvá.

Podle dřívějších vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se koalice mohla dočkat podpory sociálních demokratů pouze v případě, že zapomene na rovnou daň, privatizaci nemocnic nebo sjednocení sazeb DPH, které by zvýšilo ceny potravin a léků. Paroubek také odmítá rušení nebo změny v Zákoníku práce, trvá naopak na proevropské politice a podpoře zahraničním investicím.

Občanští demokraté označili balíček požadavků ČSSD za nepřijatelný.

Menšinová vláda je prý spekulace

Informaci o tom, že by ČSSD byla více nakloněna menšinové vládě ODS bez lidovců a zelených, popřel předseda a premiér Paroubek s tím, že je to pouhá spekulace. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana ale v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou variantu.

Za spekulaci v úterý označil menšinovou vládu ODS bez obou menších koaličních partnerů také šéf občanských demokratů Mirek Topolánek. [celá zpráva]

Důvod, proč by ČSSD mohla spíše tolerovat menšinovou vládu ODS, spočívá ve snazší odvolatelnosti takového kabinetu. V případě koalice ODS s lidovci a zelenými by ČSSD a KSČM daly dohromady 100 hlasů, což by nestačilo k vyslovení nedůvěry vládě. Pokud by se ale vláda ve Sněmovně opírala o méně než sto poslanců, mohlo by se zřejmě snáz najít  potřebných 101 poslanců ke svržení vlády.

Reklama

Související články

Koaliční smlouva: okleštěná rovná daň

Zástupci stran, které se pokoušejí sestavit vládní koalici, už dohodli některé body, jež by měla obsahovat případná koaliční smlouva. Experti ODS, zelených...

Výběr článků

Načítám