Hlavní obsah

ČSSD soptila na Nečase, on zatím diskutoval s jejími hejtmany

Právo, ada, nig

Čtvrtek ve Sněmovně, který je vyhrazen interpelacím, nabídl divákovi tradiční obrázek: Téměř prázdné lavice poslanců i vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc

Článek

Již dopoledne musel předsedající místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) ukončit předčasně písemné interpelace, protože koaliční poslanci se hned před prvním hlasováním „odpojili“ a Sněmovna tak nebyla usnášeníschopná. Aby byla, muselo by v sále být 67 poslanců, do tohoto počtu jich chybělo 17.

Lepší to nebylo ani odpoledne, kdy mohou poslanci klást otázky premiérovi a ministrům. Vyslechnout si je přišli jen čtyři ministři. Opakovaná absence premiéra poslance rozhořčila. Soc. dem. Václav Votava např. prohlásil, že „termín interpelací by měl být svatý“ a nemělo by se proto stávat, aby premiér i jeho ministři s omluvami na pracovní vytížení absentovali. [celá zpráva]

Premiér byl v Jihlavě

Soc. dem. poslanci ale „nadávali do vlastních řad“. Ve chvíli, kdy premiér měl sedět ve Sněmovně a odpovídat jim na jejich otázky, diskutoval v Jihlavě se soc. dem. hejtmany, které tam svolal první místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek. [celá zpráva]

„To je pak těžká věc. Souhlasím s tím, že premiér nemůže být na svou místech současně a příště by asi bylo lepší koordinovat postup  Asociace krajů, zejména když někteří kolegové hejtmani jsou i poslanci, tak by bylo možná lepší to setkání organizovat někdy jindy, než když jsou premiérské interpelace ve Sněmovně,“ povzdychl si šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Jak řekl Právu, „takto panu premiérovi docela usnadňujeme život“.

Nečas se pravidelných interpelačních čtvrtků naposledy zúčastnil 6. prosince minulého roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám