Hlavní obsah

ČSSD si posvítí na teplickou organizaci, kterou vedl Paroubkův přítel Benda

Právo, jov

Soc. dem. v pátek požádala stranické kontrolory, aby se zaměřili na stranickou organizaci v Teplicích vedenou donedávna Petrem Bendou. Po odchodu z ČSSD se Benda stal členem národních socialistů, kterým šéfuje jeho přítel, expředseda soc. dem. Jiří Paroubek. Předsednictvo ČSSD v pátek navíc schválilo přeregistraci obvodní buňky na Praze 11.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Kontrolu členské základny v Teplicích požaduje ústecká krajská ČSSD, která se na tom usnesla v polovině listopadu. „Poslali jsme tuto záležitost ústřední kontrolní komisi, aby se k tématu vyjádřila,“ uvedl k výsledku pátečního rokování lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj hodlá ověřit stav členské základny v Teplicích i na základě platby členských příspěvků.

Předsednictvo soc. dem. pak v pátek schválilo přeregistraci organizace na Praze 11, kterou zmítají hádanice. „Důvodem jsou spory v obvodní organizaci, které vyústily v rozpad klubu zastupitelů,“ řekl Právu Sobotka. K prověření členské základny dojde v lednu. Jeden z účastníků pátečního rokování řekl Právu, že pro tento krok hlasovali na předsednictvu všichni jeho členové kromě stranického místopředsedy Jiřího Dienstbiera.

Ústecká krajská soc. dem. původně kromě Teplic žádala prověřit i členskou základnu organizace v Libčevsi, kterou vedl Karel Vrba. Ten skončil v ČSSD poté, co se objevily informace o jeho kriminální minulosti. Počátkem letošního roku se ale do stranických řad vrátil. Ke konci listopadu ale většina členů soc. dem. v Libčevsi včetně Vrby ze strany odešla.

Mnozí zamířili právě do nové Paroubkovy strany. Ústecká soc. dem. po tomto kroku od požadavku na kontrolu libčevské upustila. „O Libčeves jsme nežádali, tam je vše po odchodu v pořádku,“ konstatoval v pátek šéf ústecké soc. dem. Arno Fišera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám