Hlavní obsah

ČSSD se z vlády odcházet nechce

Právo, Karolina Brodníčková
Aktualizováno

Kauza premiéra Andreje Babiše (ANO) se sice sociálním demokratům nelíbí, představa, že by odešli z vlády, ale také ne. K odchodu už nevyzývají ani někteří, již byli proti vstupu do koalice s hnutím ANO. Místopředseda ČSSD Martin Netolický považuje za ideální variantu demisi samotného Babiše. O postupu se poradí s členy. Babiš demisi odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Článek

Podle informací Práva je poslanecký klub ČSSD v otázce setrvání ve vládě rozdělený. Nejednotné je i nejužší vedení kolem Hamáčka.

Pro stranu v úvahu připadají všechny varianty včetně té, že poslanci ČSSD budou příští pátek hlasovat spolu s opozicí pro nedůvěru vládě.

Místopředsedovi Martinu Netolickému se nelíbí vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že po případném pádu vlády pověří sestavením nového kabinetu opět Babiše, ani vzkaz, který premiér v pátek pověsil na svém Facebooku. „Já vám jenom chci říct, že nikdy neodstoupím. Nikdy. Ať si to všichni zapamatují,“ napsal ministerský předseda.

Podle Netolického by měli Zeman i Babiš jednat v zájmu republiky. „Jedno české přísloví říká, že nikdy neříkej nikdy. Kategorické soudy tohoto druhu nejsou na místě, zvlášť u politika. Oba pánové skládali slib. V ústavním slibu je napsáno, že mají konat v zájmu všeho lidu. Nevím, zda je v zájmu lidu, aby takto jeden či druhý postupovali,“ uvedl Netolický.

Na svém Facebooku vyzval Babiše k demisi slovy: „Už to stačilo. Nedá se hájit neobhajitelné. Odstupte!“ [celá zpráva]

V úvahu prý připadají všechny varianty, včetně té, že poslanci ČSSD budou příští pátek hlasovat spolu s opozicí pro nedůvěru vládě.

Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček v rozhovoru pro Právo ale naznačil, že taková varianta se mu příliš nelíbí, protože opozice neví, co by po vyslovení nedůvěry vládě mělo následovat. [celá zpráva]

Hamáček: Situace je vážná

„Soc. dem. řekla, že situace je vážná, vedeme jednání a musíme se rozhodnout, jakou alternativu z těch, které jsou na stole, zvolíme. Ale musíme brát zřetel také na budoucnost České republiky,“ uvedl Hamáček.

Variant má ČSSD prý před sebou několik. „Asi to není ta, že z vlády odejdeme a nahradí nás Tomio Okamura. Vždyť tomu jsme chtěli zabránit ve chvíli, kdy jsme se rozhodli vstoupit do vlády s Babišem. Takže smysluplnost takového konání nevidím,“ dodal.

S takovým tvrzením souhlasí i poslanec Ondřej Veselý, který patřil k nejhlasitějším kritikům vstupu ČSSD do vlády s ANO. „Já si myslím, že člověk, s takovými problémy, jako je Andrej Babiš, by ve vládě být neměl. Ale nevím, jak toho dosáhnout. Tím, co řekla SPD, tato otázka padá,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Petr Vícha přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

„Nevím, co by komu přineslo, kdybychom z vlády odešli. Vláda by nějaká byla dál, Andrej Babiš by v ní zůstal. Myslím, že bude lepší, když budeme prosazovat svůj program, než když bude svůj program prosazovat SPD,“ doplnil Veselý.

Podobně opatrně se k otázce, zda by ČSSD měla v krajním případě opustit kabinet, vyjádřil i šéf klubu senátorů ČSSD Petr Vícha. Ten přitom také patřil k největším odpůrcům vlády s ANO.

Bernard: Vybíráme mezi hanbou a válkou

„Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odvádí dobrou práci. Už to rozhodnutí není pro předsedu tak jednoduché. S Okamurou za dveřmi,“ napsal Právu. Připomněl, že odpůrci vlády problémy s Babišem předpovídali. „Co je pořád stejné, je fakt, že premiér je trestně stíhaný,“ dodal Vícha.

Foto: Jan Švábek, Právo

Plzeňský hejtman Josef Bernard

Podle předsedy klubu poslanců Jana Chvojky se vývoj situace dal předpokládat. Nicméně slova Babiše nemusí být podle něj konečná. „Emocionální vyjádření pana premiéra nepovažuji za zavazující. Ostatně i u nás se ujalo ,never say never‘ (nikdy neříkej nikdy). Zeman dal veřejnosti jasně najevo, jak se zachová, pokud krize eskaluje v demisi vlády. Jeho slova mě nepřekvapila,“ napsal Právu.

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) k rozhodování ohledně vlády uvnitř ČSSD použil na Facebooku citát Winstona Churchilla: „Můžeme si vybrat mezi hanbou a válkou. Když si vybereme hanbu, stejně budeme mít válku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám