Hlavní obsah

ČSSD se na sjezdu zabarikáduje před novináři

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Naprostou novinkou na sjezdu ČSSD, který začíná v pátek v pražském Průmyslovém paláci, je uzavření sobotní diskuse delegátů pro média. Novináři se tak nebudou moci zúčastnit projednávání změn stanov a debaty k předneseným zprávám, stanovám a programu strany. Veřejnost se tedy nedozví nic ani o debatě delegátů ke sjezdové zprávě šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Delegáti ČSSD na přrdchozím sjezdu. (Ilustrační foto)

Článek

Rozhodl o tom začátkem března ústřední výkonný výbor strany, ale sjezd to může ještě při zahájení změnit. V diskusi na ÚVV se podle informací Práva argumentovalo zejména špatnými zkušenostmi s přímým přenosem diskuse na posledním kongresu ODS.

"Myslím, že diskuse je určena především pro členy soc. dem., kteří budou účastníky sjezdu. To, že bude diskuse uzavřena pro média, pomůže její otevřenosti a také delegátům, kteří nemají zkušenosti s vystupováním v televizi a mohlo by to mít třeba vliv na jejich otevřenost nebo třeba odvahu se do takové diskuse přihlásit,“ odůvodnil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz Práva k uzavření sjezdové diskuse novinářům.

Soc. dem. budou na sjezdu, který začíná v pátek a skončí v neděli, volit vedení strany. Jediným kandidátem na post předsedy je Paroubek, jeho zvolení je jisté. Klíčové bude, jaký podíl hlasů se mu podaří získat. Na minulém sjezdu se pro Paroubka vyslovilo jen 60 procent delegátů. O rok dříve současný lídr soc. dem. získal 91,9 procenta hlasů.

Boj se povede o posty místopředsedů, kde je více kandidátů než volných míst.

Na sjezd ČSSD přijede i prezident Klaus

Na sjezdu vystoupí i prezident Václav Klaus a jeho neúspěšný protikandidát Jan Švejnar. K jejich setkání ale nedojde, mezi delegáty přijdou každý v jiný den. Klaus v pátek na zahájení sjezdu, Švejnar až v neděli.

"Sociální demokracie je nejsilnější opoziční stranou v parlamentu. Stejně tak jako navštěvuji kongres ODS nebo KDU-ČSL, v současné situaci pokládám jako prezident republiky za přirozené, že navštívím i sjezd sociální demokracie,“ řekl Klaus ve středečním rozhovoru pro Právo.

Paroubek účast hlavy státu na sjezdu vítá. "Určitě tím pan prezident dává najevo, že považuje soc. dem. za státotvornou stranu, že chce dát najevo, že se bude chovat jako ústavní prezident a to já vítám,“ sdělil ve středu Právu. Na otázku, zda má přichystaný pro Klause dárek, pak uvedl: "Přiznám se, že jsme o tom ještě neuvažovali, ale je to dobrý nápad.“

Reklama

Výběr článků

Načítám