Hlavní obsah

ČSSD: Program vlády poškodí na daních dva milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Program trojkoalice, na němž se shodly ODS, KDU-ČSL a SZ je pro ČSSD naprosto nepřijatelný. Předseda strany Jiří Paroubek ho označil za asociální. Strana zopakovala, že pokud poslanec zvolený za ČSSD umožní nové vládě existenci, měl by ze strany odejít.

Článek

ČSSD vadí hlavně změna v daňovém systému. Koalice plánuje zavést jednotnou sazbu daní z příjmů fyzických a právnických osob ve výši 17 až 19 procent. Počítá s úlevami a výhodami pro rodiny s dětmi a nízkopříjmové skupiny lidí.

"Vzhledem k tomu, že dnes dva milióny daňových poplatníků zdaňuje svoje příjmy sazbou 12 procent, znamenalo by zavedení rovné daně ve výši 17 až 19 procent výraznou zátěž pro většinu občanů ČR," uvádí ČSSD.

Rozpočet se prý navíc připraví  o 80 až 120 miliardy, které  do rozpočtu odvádějí více vydělávající lidé.

"Ve svých důsledcích je program připravovaný Topolánkovou koalici nerealistický a asociální," řekl Paroubek.

Koalice chce nižší dávky

Chystaný kabinet ODS, lidovců a zelených se zavázal, že bude snižovat počet úředníků o tři procenta ročně, zruší "dárky" bývalé vlády ČSSD voličům v podobě tzv. pastelkovného (tedy příspěvku rodičům dětí, které jsou do první třídy) nebo vyššího porodného.

Zruší také některé daně, například dědickou nebo část daně darovací. Základní sazba DPH by měla být 17 až 19 procent.

Odchod ze strany

Paroubek už dříve řekl, že poslanec jeho strany, který umožní trojkoaliční vládě existenci, nemá v ČSSD co dělat.

"Představa, že by kterýkoliv poslanec zvolený za ČSSD umožnil vládě s takovým programem další existenci je naprosto nepřijatelná a neslučuje se s jeho dalším členstvím v ČSSD," píše se v páteční reakci strany na znění trojkoaliční dohody.

Vláda zatím nemá vyjednanou podporu ve Sněmovně. Reptají proti ní i někteří členové ODS a také prezident. Ten Topolánka odmítl, když od něj minulý týden dostal program a jména do vlády. Chtěl vyjednanou podporu mezi poslanci a změnu na postu ministra zahraničí. [celá zpráva]

Topolánka ale "podržela" Ústava, v níž se píše, že prezident jmenuje vládu, kterou mu jím jmenovaný premiér navrhne.

KOALIČNÍ SMLOUVA

Text koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených má 43 stran. Stáhnout si jej můžete ZDE.

Topolánková vláda může teoreticky spoléhat pouze na podporu jednoho či dvou poslanců, kteří odešli z klubu ČSSD, Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Reklama

Související články

Koalice podepsala smlouvu, na tahu je prezident

Předsedové ODS, KDU-ČSL a Strany zelených Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík ve čtvrtek ve 14 hodin podepsali v Kramářově vile koaliční smlouvu...

Výběr článků

Načítám