Hlavní obsah

ČSSD: Pospíšil nestačí na funkci, měl by odstoupit

– PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by podle ČSSD měl zvážit rezignaci, protože na svou funkci nestačí. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška a šéfa bezpečnostní komise strany Jeronýma Tejce nedokáže ve vládě získat dost peněz pro vězeňství a justici. Ministerstvo spravedlnosti se ke kritice zatím nevyjádřilo.

Článek

"Je v čele resortu spravedlnosti už téměř rok a za tu dobu se mu kromě mediálních výstupů příliš věcí nezdařilo," řekl v úterý Tejc.

Pospíšil chce po vládě čtvrt miliardy korun na přeplněné věznice. Podle něj je málo vychovatelů a jejich počet se bude muset na základě rozhodnutí kabinetu ještě snižovat. Vězeňské budovy chátrají, ceny za elektřinu, plyn, vodu i teplo rostou.

Ministr jejich kritiku odmítl. Prostřednictvím mluvčí Zuzany Kuncové uvedl, že ČSSD upozorňuje na problémy, které po nástupu do funkce zdědil po ministrovi její vlády. "Investice do vězeňství v roce 2005 snížila o 300 miliónů právě Paroubkova vláda," napsal v prohlášení.

Tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka kvůli tomu prý jako opoziční poslanec interpeloval, ale odpovědi se nedočkal. Pospíšil dodal, že se snaží pro justici i vězeňství získat peníze, "samozřejmě s vědomím toho, v jakém stavu jsou veřejné finance po vládách sociální demokracie".

Tejc: Pospíšil předkládá socialistické návrhy

Tejc soudí, že Pospíšil se zatím "vyžívá" jen "v mediálně vděčném" předkládání návrhů, které vznikly ještě za vlád socialistů, třeba trestního zákoníku. Ministra kritizoval i za to, že chce údajně zastavit naplňování konceptu, podle něhož mají soudcům pomáhat asistenti.

"Navíc pan ministr nedávno  přišel s myšlenkou snižování počtu soudců. A to i přesto, že nedojde k jejich nahrazení asistenty, kteří nahradí soudce v některých činnostech a umožní jim věnovat se rozhodování. Pouhým snížením počtu soudců dojde k prodloužení soudních řízení," upozornil Tejc. 

Reklama

Výběr článků

Načítám