Hlavní obsah

ČSSD plísní Klause za otálení

PRAHA

Po středečním ranním jednání politického grémia ČSSD předseda strany Jiří Paroubek vyzval k rychlému jednání o druhém pokusu o sestavení vlády do 14 dnů. Zároveň kritizoval prezidenta Václava Klause za jeho rozhodnutí jmenovat nového premiéra až po senátních a komunálních volbách. Podle sociálních demokratů to nahrává ODS. Paroubek také nevyloučil, že ČSSD vyvolá novou volbu předsedy Sněmovny.

Článek

"Potvrzuje se, že prezident opět vystupuje ve prospěch ODS," řekl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle ČSSD chce Klaus pozdržením jmenování nového premiéra ovlivnit výsledky podzimních voleb ve prospěch občanských demokratů.

Paroubek nechce úřednickou vládu ani předčasné volby

Předseda soc. dem. ve středu také prohlásil, že pro jeho stranu nepřipadá v úvahu žádná úřednická nebo poloúřednická vláda, nebo duhová koalice ani nic podobného.

"Jsme odhodláni jít třeba i do třetího pokusu," řekl naopak Paroubek s tím, že o předčasných volbách v žádném případě neuvažuje. "My chceme stabilní a rychlé řešení," dodal.

V podobném duchu pokračoval Zaorálek: "Ještě jsme nevyzkoušeli všechny možnosti. Není pravda, že se nedá pracovat s výsledkem voleb. To se ještě nevyzkoušelo." Hovořit o předčasných volbách a úřednických vládách je podle Zaorálka projevem netrpělivosti a nepochopení situace.

Sociální demokracie přitom sama navrhovala vytvoření úřednické "vlády odborníků", když odmítala podpořit někdejší projekt trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. [celá zpráva]

ČSSD bude chtít novou volbu předsedy Sněmovny

"Pokud se věci budou zdržovat, jsme ochotni sáhnout k převolení předsedy Sněmovny," oznámil Paroubek s tím, že země potřebuje stabilní vládu. Možnou cestu k návratu do premiérského křesla spatřuje právě v tom, že ho třetím pokusem o sestavení vlády pověří šéf Sněmovny, jehož mandát by "nebyl omezen sliby, které učinil před tím, než byl zvolen".

Současný předseda za ČSSD Miloslav Vlček před zvolením slíbil, že odstoupí před případným třetím pokusem o vytvoření vlády.

Podle Ústavy navrhuje kandidáta na třetí pokus o sestavení vlády právě předseda Sněmovny. Pokud by Vlčkův mandát nebyl omezen slibem, který dal před svým zvolením do funkce, navrhl by téměř jistě Paroubka.

Topolánek: ODS nechce zdržovat

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka chtějí i občanští demokraté postupovat rychle a vyjednávat s ostatními stranami o stabilním řešení. Topolánek ale Paroubka obvinil z toho, že mu nejde o východisko z volebního patu.

"Chce si určitým nátlakem vynutit ten svůj pokus. Já se s většinou českých občanů nedomnívám, že jeho většinová vláda s podporou komunistů je něco, co by si česká veřejnost přála," řekl Topolánek po středečním jednání vlády. Česká politická scéna ani česká veřejnost by se podle něj neměly těmito výkřiky nechat zastrašit.

Topolánek řekl, že poté, co Sněmovna v úterý nedala jeho vládě důvěru, [celá zpráva] chce během středy zatelefonovat prezidentovi a po jeho návratu z Asie se s ním "neprodleně" sejít. Klaus se vrací ve čtvrtek. Podle Topolánka vláda podá demisi pravděpodobně příští středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám