Hlavní obsah

ČSSD opouštějí další lidé, ze strany vystoupila starostka Krnova

Právo, Aleš Honus

Starostka Krnova Alena Krušinová se rozhodla kvůli vnitrostranickým sporům ve městě vystoupit z České strany sociálně demokratické. Připojila se tak k některým kolegům z dalších měst Moravskoslezského kraje, kteří stranu opustili již dříve. V minulosti tak učinili například primátor Opavy Zdeněk Jirásek, primátor Ostravy Petr Kajnar nebo starostka ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová.

Foto: Městský úřad Krnov

Starostka Krnova Alena Krušinová po patnácti letech vystoupila z ČSSD.

Článek

O svém odchodu z ČSSD začala starostka Krnova uvažovat v polovině června poté, co při sestavování kandidátky skončila na nevolitelném dvanáctém místě. „Členkou ČSSD jsem byla patnáct let, čtyři roky jsem pracovala na kraji a jsem členkou ústředního výkonného výboru. Myslím, že jsem pro ČSSD udělala hodně práce. Nakonec na kandidátce přede mnou skončili lidé, kteří jsou ve straně jeden měsíc. Ano, takové vysvědčení mi dala členská základna,“ posteskla si Krušinová.

Opustit stranu se definitivně rozhodla v pondělí večer po zasedání klubu zastupitelů. „Ani na zasedání klubu jsem se nedozvěděla, co jsem dělala tak špatně, že už jsem nedostala důvěru,“ říká žena. Sestavování kandidátky bylo podle ní neférové.

„Nechci prát špinavé prádlo na veřejnosti, ale sestavování kandidátky provázelo kupčení s místy, bylo to nefér. To, co před nedávnem bouchlo v Ostravě a v Opavě, se teď děje v Krnově. Ambiciózní lidé se rvou nahoru a ti slušní na to doplácejí,“ dodala starostka s tím, že není sama, kdo na protest proti sestavování kandidátky opustil stranu.

O jejím odvolání z čela radnice prý ČSSD neuvažuje

Lídrem ČSSD do komunálních voleb bude v Krnově stávající místostarosta Michal Brunclík. Ten jakékoliv kupčení s místy na kandidátce odmítl. „Zvolili jsme nejdemokratičtější model při sestavování kandidátky. Každý člen si vytvořil ideální kandidátku a jednotlivým jménům dal čísla od jedničky do sedmadvacítky. To pak volební komise vyhodnotila, takže každý člen měl možnost tu kandidátku ovlivnit,“ řekl Brunclík a dodal, že propad důvěry ve starostku se dal očekávat.

„Členové strany mne už delší dobu informovali o tom, že s její práci nejsou úplně spokojeni. Pokud jde o mne, tak vás možná překvapím, ale její práci hodnotím celkově velmi dobře a je mi líto, že se rozhodla stranu opustit,“ dodal Brunclík.

V krnovských kuloárech se v úterý hovořilo o tom, že Alena Krušinová by mohla ve své funkci starostky skončit a že se na zasedání zastupitelstva, které se koná ve středu odpoledne, chystá její odvolání. To je ale podle Brunclíka nesmysl. „Pro nás není podstatné, když někdo změní svůj politický dres. Rozhodně ČSSD nepřipravuje návrh na její odvolání. Dělat takové ukvapené kroky několik měsíců před komunálními volbami by bylo kontraproduktivní a nemělo by to smysl,“ řekl Brunclík.

Reklama

Výběr článků

Načítám