Hlavní obsah

ČSSD opět zaútočila na Zemana kvůli kauze Altner

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté opět zaútočili na svého bývalého předsedu Miloše Zemana. V době, kdy se "důchodce z Vysočiny" aktivizuje, zopakovali obvinění, že smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem podepsal před 11 lety bez konzultace s právníky a projednání v orgánech ČSSD. Zemana se zastal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Článek

„Mandátní smlouva s JUDr. Altnerem byla podepsána za ČSSD dne 2. 5. 1997 tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem, avšak bez předchozí konzultace s právníky a projednání v kolektivních orgánech ČSSD,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci ústřední tajemník sociální demokracie Jiří Havlíček.

Podle něj tím nebyly dodrženy vnitřní předpisy strany. Toto obvinění přitom přichází v době, kdy se aktivizují jak samotný Zeman, tak jemu blízcí lidé, kteří zakládají sdružení přátel.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se v roce 1997 problém probíral, ale smlouva se v nějakém stranickém orgánu neschvalovala. Zemana se ovšem zastal. „Hlavní „zásluhu“ na tom má Ivo Svoboda, který tenkrát jako místopředseda pro finance smlouvu dojednával,“ řekl Právu.

Útoky na Zemana se Škromachovi nelíbí. „Myslím si, že jak se to snaží dnes někteří jakoby házet na Zemana, tak to prostě není férové, protože to byla věc, která se řešila dlouhodobě,“ prohlásil Škromach.

Zeman kvůli kauze odešel z ČSSD

ČSSD ústy svého současného předsedy Jiřího Paroubka takto obvinila Zemana již v březnu 2007. Na adresu Zemana tehdy dokonce padlo i trestní oznámení, podal jej Jaroslav Novák zvaný Večerníček. Zeman uvedl, že za tímto krokem stojí právě Paroubek.

Ten se proti tomu ohradil. Následoval Zemanův odchod z ČSSD.

Altner požaduje po ČSSD téměř 20 miliard korun za své právní služby. Sociální demokracie to odmítá, podle Havlíčka strana po zaplacení odměny ve výši 50,4 miliónu korun žádné další částky advokátovi nedluží.

Reklama

Související články

Miloš Zeman odchází z ČSSD

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se rozhodl "s okamžitou platností" ukončit členství v ČSSD. Ve středu Novinkám potvrdil, že se z nezávislých zdrojů...

Altner nestihne svědčit v kauze gripeny

Advokát Zdeněk Altner se na dnešek omluvil z podání svědectví při šetření údajné korupce v kauze stíhaček Jas 39 - Gripen. Jako důvod policii sdělil,...

Výběr článků

Načítám