Hlavní obsah

ČSSD: odvolání Randáka ohrozilo bezpečnost země

Právo, dan, rup, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle soc. demokratů vláda ODS ohrozila bezpečnost země, když odvolala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka a přitom věděla, že existuje riziko teroristického útoku.

Článek

Řekl to v pondělí předseda ČSSD Jiří Paroubek v Ústí nad Labem. ČSSD proto bude chtít na nejbližší řádné schůzi Sněmovny projednat okolnosti jeho odvolání. Nejbližší mimořádná schůze kvůli údajným odposlechům novinářů a politiků zasedne v pátek.

Odvolání Randáka budou moci poslanci tedy řešit až na schůzi od příštího úterý. Stejné téma bude však už zítra probírat bezpečnostní výbor.

"ČSSD bude požadovat poskytnutí konkrétních informací, na základě kterých byla mimořádná bezpečnostní opatření přijata, včetně data jejich sdělení ze strany zahraničních partnerů," stojí v prohlášení soc. dem.

Odvoláním Randáka a soustředěním sil na reorganizaci rozvědky v době hrozby teroristických útoků vláda podle Paroubka destabilizovala celý zpravodajský systém ČR.

"Toto rozhodnutí po zveřejnění současných informací již není jen nekompetentností a diletantismem současné vlády Mirka Topolánka, ale podle našeho názoru již přímým ohrožením bezpečnosti ČR," uvedl Paroubek.

Bublan se Randáka zastal

Bublan se v pondělí ke kritice připojil: "Mám problém s tím, jak se nakládalo s původní obecnou zpravodajskou informací o této hrozbě, která je stará zhruba tři týdny. Musím se ptát, jestli ji někdo náležitě vyhodnotil." Pokud vláda původní informaci od zpravodajců dostala, neměla podle Bublana v takovém případě Randáka odvolávat, protože tento krok způsobil v tajné službě nejistotu a nestabilitu. Zda zpravodajci původní informaci před třemi týdny vládě předali, či nikoliv, nechtěl mluvčí BIS Jan Šubert komentovat.

ČSSD se také nelíbí, že vláda před svým rozhodnutím neoslovila poradní bezpečnostní orgány, např. Bezpečnostní radu státu.

"Obávám se, že naprostá většina z nich se s podobnou problematikou, jakou řešili na pátečním nočním zasedání, setkala poprvé," podotkl předseda ČSSD.

Podle něho vláda o nebezpečí věděla již tři týdny a zazlívá jí proto, že o bezpečnostních opatřeních v Praze rozhodla teatrálně na nočním zasedání vlády. Paroubek se také ohradil proti nařčení v tisku, že chce z nebezpečí politicky těžit, a uvedl, že Topolánkova vláda má plnou podporu ČSSD v boji proti terorismu.

Podle dalšího prohlášení ČSSD vyjádření Jiřího Paroubka nezpochybňovalo opatření provedená vládou, předseda ČSSD pouze poznamenal, že určité informace o nebezpečí byly známy již před třemi týdny. "On osobně i sociální demokracie plně stojí za vládou Mirka Topolánka v otázkách boje proti terorismu," stojí v prohlášení.

Nečas: Paroubek mě zklamal

ODS se proti nařčení soc. dem. brání. Podle prvního místopředsedy vlády a ODS Petra Nečase zpravodajské služby vládu o nových skutečnostech informovaly až v pátek, stejně jako předsedu bezpečnostního výboru Sněmovny, exministra vnitra Františka Bublana.

"Pan Bublan prohlásil, předtím než byl zcela zřejmě seřván předsedou své strany, že by vláda, ve které by seděli oni sami, postupovala úplně stejně," uvedl Nečas.

Dodal, že je zklamán chováním bývalého premiéra, že chce ze situace politicky těžit. "Já jsem nesmírně zklamán jeho chováním, přestože jsem od něj nečekal nic pozitivního," uvedl Nečas. Dodal, že jediným rozhodovacím místem je vláda, nikoliv Bezpečnostní rada státu jako orgán poradní.

Ministr financí Vlastimil Tlustý uvedl, že byl pátečnímu jednání také přítomen a že "jednání vlády bylo svoláno bezprostředně poté, co ředitelé služeb o to požádali".

Reklama

Výběr článků

Načítám