Hlavní obsah

ČSSD odstartovala kampaň v Plzni. Noviny nevlastníme, narážel Sobotka na Babiše

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Špičky sociální demokracie se v úterý sjely do Plzně, kde zahájily ostrou část předvolební kampaně pro podzimní krajské a senátní volby. Nejnabitější program měl šéf strany, premiér Bohuslav Sobotka, který nepřímo narážel na Andreje Babiše a jeho média.

Bohuslav Sobotka zahájil v Plzni kampaň ČSSDVideo: Jan Švábek

 
Článek

„Plzeň jsme si vybrali proto, že to je tradiční sociálnědemokratické město. Přijel jsem podpořit novou krev na našich kandidátkách,“ řekl Sobotka na adresu kandidáta na hejtmana Plzeňského kraje a bývalého šéfa podniku Škoda Transportation Josefa Bernarda.

Foto: Jan Švábek, Právo

Starosta prvního plzeňského obvodu Miroslav Brabec předává dary Bohuslavu Sobotkovi.

Jak kampaň ČSSD bude vypadat? Podle Sobotky bude celoplošná - od mítinků, přes sociální sítě až po billboardy a web.

„Určitě chceme poslat i do schránek voličů volební noviny, kde bychom jim přesně popsali náš volební program,“ vysvětlil první muž ČSSD.

Narážka na Babiše

Sobotka v jedné z odpovědí na dotaz novinářů narážel i na ministra financí a šéfa konkurenčního hnutí ANO Andreje Babiše.

„Musíme používat plakáty a další takové nástroje, protože nevlastníme noviny, rádio ani televizi, abychom je používali pro komunikaci s voliči. Postupujeme jako standardní politická strana,“ řekl Sobotka, který odmítl i snížení DPH na pivo, o které usiluje právě Babiš. [celá zpráva]

„Pro lidi by bylo mnohem lepší, kdybychom z patnácti na deset procent snížili DPH na základní potraviny, jako jsou chleba a maso, snížení DPH na pivo může počkat,“ dodal.

Foto: Jan Švábek, Právo

Starosta prvního plzeňského obvodu Miroslav Brabec s Bohuslavem Sobotkou u mapy Plzně.

Kampaň by měla být pozitivní. Jejími nosnými tématy budou doprava, zdravotní péče, vzdělání či sociální služby. Strana podle jejího předsedy nebude veřejné služby privatizovat.

„Budeme bojovat s každým, kdo by něco takového chtěl udělat. Budeme garantovat, že služby budou dostupné pro všechny,“ dodal Sobotka.

Farma i tramvaj

První Sobotkovou zastávkou na západě Čech byl podnik Aerotech Czech v Klatovech, který vyrábí součástky pro letecké motory. Pak si premiér prohlédl ekofarmu Moulisových v Milínově u Plzně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Manželé Moulisovi ukazují ekologickou farmu lídrovi ČSSD v Plzeňském kraji Josefu Bernardovi a předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi.

Majitel Pavel Moulis si Sobotkovi postěžoval na byrokracii u žádostí o dotace v zemědělství, která prý stále bobtná. „Je to i důsledek elektronizace státní správy,“ řekl Moulis.

Foto: Jan Švábek, Právo

Manželé Moulisovi ukazují ekologickou farmu lídrovi ČSSD v Plzeňském kraji Josefu Bernardovi a předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi.

Za pravdu mu dal lídr ČSSD v Plzeňském kraji a bývalý šéf Škody Transportation Josef Bernard. „Při tvorbě programu jsem byl manželi Moulisovými hodně ovlivněn. Chtěli bychom do našich ústavů a škol primárně odebírat zboží od takových firem,“ uvedl Bernard

Foto: Jan Švábek, Právo

Kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji Josef Bernard rozdává růže v centru Plzně.

Po poledni Sobotka a další členové sociální demokracie vyrazili do ulic, kde kolemjdoucím rozdávali růže. Cesta historickým jádrem Plzně skončila na zastávce tramvaje č. 4 v sadech Pětatřicátníků. Do jednoho z vozů předseda vlády nastoupil a v doprovodu ochranky se svezl několik zastávek.

Foto: Jan Švábek, Právo

Josef Bernard a Bohuslav Sobotka se v Plzni projeli tramvají.

Foto: Jan Švábek, Právo

Bohuslav Sobotka se v Plzni projel i tramvají.

Na západ Čech zamířili i další členové vlády, mimo jiné ministr vnitra Milan Chovanec, který si prohlédl nově vzniklou Chráněnou krajinnou oblast Brdy, nebo ministryně školství Kateřina Valachová - ta navštívila stadión fotbalového klubu FC Viktoria Plzeň.

Společné setkání předních tváří sociální demokracie s občany je naplánováno na 18.30 v lokalitě U Zvonu v centru Plzně, kde odstartuje hlavní mítink.

Výběr článků

Načítám