Hlavní obsah

ČSSD: ODS je pokrytecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za ostudné. Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se distancovala rovněž ODS. "ČSSD ovšem očekávala, že se ODS distancuje také od nacistických výroků premiéra a svého předsedy Mirka Topolánka," uvedla tisková mluvčí soc. dem. Květa Kočová.

Článek

"Vzhledem k tomu, že se tak nestalo a premiér Topolánek se dosud neomluvil lidem, kteří v boji proti nacismu nasazovali svůj život, považujeme stanovisko výkonné rady ODS za pokrytecké," uvedla ČSSD v tiskovém vyjádření.

ODS si podle ČSSD musí uvědomit, že není rozdílu mezi výroky Čunka a Topolánka. "Bohužel platí, že ´jaký pán, takový krám´," dodali zástupci soc. dem.

Čunek v pátečním Blesku na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."

Předseda vlády uvedl, že výkonná rada ODS považuje Čunkovy výroky za velmi nesprávné. Neřekl, jestli se vedení občanských demokratů zabývalo rovněž Čunkovou údajnou korupční kauzou.

Dnes Čunek řekl, že byla prý jeho slova vytržena ze souvislosti. Tazatel podle Čunka řekl, že by chtěl také bezúročnou půjčku 400 000 korun, a ptal se, co má pro to udělat. Poté následovala inkriminovaná věta, uvedl šéf lidovců. "To nemířilo na Romy, ale na nás politiky. My nemáme pomáhat těm, kdo se nechovají, jak mají," vysvětloval Čunek.

Romové jsou podle předsedy lidovců ve špatném stavu vinou společnosti, která je pořád dotuje a nechce po nich žádnou práci. Tuto situaci je podle něj potřeba změnit.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Výroky Čunka pobouřily romské aktivisty i zástupce Výboru pro odškodnění romského holocaustu. Romové požadovali, aby se Topolánek od chování lidoveckého místopředsedy vlády veřejně distancoval. Zvažují ale i další kroky.

Kromě Romů se Čunek v Blesku zaměřil i na Vietnamce. Řekl, že musí být finanční policie přísnější a kontroly na tržištích musí být častější. "Tlak na ně je malý. Chceme ty, kteří vytlačují poctivé prodejce z trhu, de facto zničit," řekl vicepremiér.

Podpořili Klause

Výkonná rada ODS v sobotu také vyzvala poslance a senátory ODS, aby projednali a navrhli kandidaturu Václava Klause na prezidenta. Klaus v minulých dnech oznámil, že bude o znovuzvolení usilovat. Protikandidáta zatím nemá.

Trestali spolupráci s komunisty

Výkonná rada také zrušila licenci dvěma stranickým sdružením v Olomouckém kraji. Požádala ji o to místně příslušná oblastní rada, jejímž členům vadila spolupráce zastupitelů zvolených za ODS s komunisty na radnicích. O licenci přišla sdružení v Zábřehu a Dubicku na Šumpersku. 

Starosta Dubicka Josef Sobotík ale tvrdí, že spolupráce s komunistou v radě byla nutná. "Naším koaličním partnerem je KDU-ČSL. Její zástupce požadoval barevnou radu. Proto je v pětičlenné radě kromě tří členů ODS i jeden komunista," uvedl již dříve. Za rozhodnutím oblastní rady vidí vnitřní boje uvnitř ODS na Šumpersku.

O odebrání licencí rozhodla výkonná rada podle předsedy ODS Mirka Topolánka jednomyslně. "O tom diskuse nebyla. Na další výkonné radě se ale budeme bavit o tom, jak přinutit k rozhodnutí o zrušení licencí místních sdružení kvůli spolupráci s KSČM další oblastní rady, které tak ještě neučinily," uvedl.

Loňský kongres ODS výkonné radě strany uložil, aby odebrala licenci místním organizacím, které s KSČM koaličně spolupracují. Podle pátečních informací hlavního manažera ODS Jaroslava Jurečky ODS spolupracuje s KSČM v 67 obcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám