Hlavní obsah

ČSSD odmítla účast v komisi pro reformu zdravotnictví

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Sociální demokraté ve čtvrtek definitivně odmítli účast svých politiků a odborníků ve vládní komisi k reformě zdravotnictví. Nepovažují ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a ODS za seriózního partnera. Právu to řekl David Rath, stínový ministr ČSSD pro tento resort.

Článek

Seznámil s dopisem strany pro ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Strana v něm mj. píše, že "ČSSD má svoji jasnou představu o fungování zdravotnické soustavy, a ta je zcela neslučitelná s vašimi (Julínkovými) představami. Naše představa totiž vychází z vyzkoušené západoevropské tradice zdravotní péče, zatímco vy experimentálně konstruujete neexistující modely."

Ztratili důvěru

ČSSD dále uvádí, že ODS pro ni není seriózním partnerem. "Zcela nepravdivě jste interpretovali výsledky našich společných jednání před několika měsíci. Tvrdili jste, že naši vyjednávači souhlasili s vašimi návrhy, což byla prokazatelná lež. Ztratili jste tudíž naši důvěru. Neboť jste se za toto neseriózní jednání neomluvili a neuvedli fakta na pravou míru, nemáme pražádný zájem se nechat od vás znovu podvést," píše se v dopise.

ČSSD Julínkovi také vytýká, že v jednom ze svých rozhovorů řekl, že tato komise musí být rathuvzdorná. "Už toto vaše autentické stanovisko jednoznačně ukazuje na váš cíl, kterým je sociální demokracii zatáhnout do vašich politických her, učinit ji spoluodpovědnou za vaše asociální návrhy a poškodit ji v očích veřejnosti. Je patrné, že vám vůbec nejde o seriózní hledání cest, jak zlepšit fungování zdravotnické soustavy v zemi," uvádí se v dopise.

ČSSD se také pozastavuje nad tím, že komise se má zaměřit na období po roce 2010: "Do té doby budou nepochybně alespoň jedny parlamentní volby, které dozajista změní rozložení politických sil. Nová vláda bude mít určitě svůj vlastní program pro zdravotnictví, který jen těžko bude korespondovat s tím, co dnes zamýšlí ODS."

Cikrt: je to chyba

Tomáš Cikrt, který tlumočí názory ministra Julínka Právu, k odmítnutí ČSSD vstoupit do komise řekl: Je to chyba, kterou ČSSD časem uzná. Dveře jsou otevřené. Jsem přesvědčen, že někteří členové ČSSD by do komise šli. Rath se bojí jít do komise. Ta má skončit svou práci před volbami a politici by z ní mohli vycházet."

První zpráva v listopadu

Podle Ondřeje Mátla, koordinátora vládní komise ke zdravotnictví, které se odborně říká Kulatý stůl k budoucnosti zdravotnictví, má být první výstup v listopadu a koncepční zpráva o budoucnosti financování zdravotnictví do 14 měsíců.

Do komise už své zástupce jmenovaly ostatní politické strany a účast přislíbily i některé profesní komory a lékařská sdružení.

Profesionálních pracovníků Kulatého stolu je šest a platí je vláda. Do konce roku na jejich práci a vydání publikace o českém zdravotnictví uvolnila dva milióny korun. Pracovištěm komise s veškerým zázemím je ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám