Hlavní obsah

ČSSD nesouhlasí s návrhem na vyrovnání s církvemi, chce další jednání

Novinky, Václav Lang

Návrh na vyrovnání státu s církvemi, na němž se v pondělí shodla speciálně ustavená vládní komise, se nelíbí sociálním demokratům. Ti mají připraven jiný postup a požadují další jednání s opozicí.

Foto: René Volfík, ČTK

Představitelé ČSSD s předsedou Bohuslavem Sobotkou

Článek

Návrh, který začátkem týdne předložila koaliční komise pro narovnání vztahu s církvemi, počítá s navrácením církevního majetku v poměru 56 procent naturální směny ku 44 procentům finančních náhrad. Církve by tak dostaly 59 miliard korun a zbylých 75 miliard korun v pozemcích a nemovitostech.

Proti tomu se ne příliš překvapivě ohradili sociální demokraté, kteří přišli s vlastním postupem. „Sociální demokracie navrhuje, aby finanční prostředky pro majetkové narovnání mířily do speciální nadace zřízené státem, ale spravované církvemi. Tato nadace by sloužila k financování širokých potřeb církví. Finanční prostředky by se ale nemohly použít na podnikatelské aktivity,“ uvedl v prohlášení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj nesmí dojít k tomu, aby se „v rámci narovnání posilovala role majetkových restitucí na úkor finanční kompenzace“. ČSSD proto bude trvat na dalších jednáních ohledně restituce církevního majetku.

Reklama

Související články

VV brzdí církevní restituce

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) počítá s tím, že vládní komise k církevním restitucím v pondělí dokončí návrh, který předá církevním zástupcům. K tomu...

Výběr článků

Načítám