Hlavní obsah

ČSSD nabízí za křeslo pro Paroubka toleranci při předsednictví EU

Právo, Novinky, trj, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD nabízí ODS handl. Předseda strany Jiří Paroubek by stanul v čele Poslanecké sněmovny. Výměnou za to by sociální demokraté slíbili, že nebudou vládu během předsednictví EU nijak zvlášť kritizovat. Uvedl to místopředseda strany Zdeněk Škromach, jeho slova potvrdil i místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Článek

Podle Škromacha by měl Sněmovnu vést předseda nejsilnější opoziční strany, tedy Paroubek. "ČR by měla mít co nejreprezentativnější zastoupení," uvedl.

"Je to opakovaná výzva k jednání, na níž nejsilnější vládní strana zatím neslyší," poznamenal.

Dodal, že během předsednictví, kterého se ČR ujme v první polovině roku 2009, by neměla padnout vláda a ačkoliv to ČSSD předem neslibuje, zřejmě by v první půli roku 2009 hlasování o nedůvěře nevyvolala.

Rath: Můžeme pomoci při schvalování zákonů

Rath uvedl, že ČSSD by také mohla pomoci se schvalováním zákonů spojených s předsednictvím. Největší opoziční strana si od převolení slibuje získání vlivu na zahraniční politiku.

"Nabídka by byla časově ohraničená," upozornil však Rath s tím, že by se jednalo o období mezi prezidentskou volbou, která proběhne na začátku roku 2008, a českým předsednictvím EU.

Paroubek by v případě dohody nahradil současného předsedu dolní komory Miloslava Vlčka, který stanul v čele dolní komory po dohodě s vládní koalicí. Rath uvedl, že převolením by tato dohoda dospěla ke konci a působnost šéfa Sněmovny by jí nebyla omezená.

ČSSD by také podle Ratha mohla pomoci při párování poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám