Hlavní obsah

ČSSD nabídla Altnerovi 126 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi 126 miliónů korun, o vyřešení dluhu je ale ochotna s ním ještě jednat. Řekl to v pondělí předseda strany Jiří Paroubek. Advokát, který před sedmi lety straně vysoudil její pražské sídlo Lidový dům, žádá po ČSSD bezmála 20 miliard korun za honorář, sankce a úroky.

Článek

Paroubek uvedl, že jeho strana již Altnerovi zaplatila 18 miliónů korun, dalších 33 miliónů je v notářské úschově a 93 miliónů by mohlo jít buď také do notářské úschovy, anebo ČSSD požádá o poskytnutí záruk renomovaný finanční ústav.

Paroubek považuje za nemravný úrok 0,3 procenta z prodlení za každý den, který má ČSSD Altnerovi platit. Obvyklý by podle Paroubka byl úrok 0,03 procenta. Také o tom chce ČSSD jednat.

"Jsem přesvědčen, že dluhy se mají platit pokud jsou jisté a to buďto rozhodne soud, nebo dohoda. Já bych chtěl říci, že jsem připraven s panem doktorem Altnerem jednat," dodal Paroubek.

Aby soud vyhlásil konkurz na ČSSD, musel by mu Altner nahlásit další dlužníky. Sociální demokracie podle Paroubka ale vůči nikomu žádné dluhy nemá.

Altner Paroubkovi nevěří

Altner vymáhá po ČSSD od roku 2000 honorář 93 miliónů korun, který ale s úroky a sankcemi činí v současnosti více než 19 miliard korun. Na ČSSD podal u Městského soudu v Praze návrh na konkurz. Minulý pátek odmítl možnost mimosoudního vyrovnání. Paroubka označil za nevěrohodnou osobu, se kterou jednat nebude.

Pro započetí jednání o mimosoudním vyrovnání chtěl Altner, aby mu do 19. února sociální demokracie na jeho švýcarský účet poslala 176 miliónů. Částka vychází ze  smlouvy, kterou před sedmi lety uzavřel s tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem. Podle ní a zatím nepravomocného rozhodnutí soudu mu náleží 18 miliónů korun, které s penále činí právě 176 miliónů.

ČSSD ale takovou sumu odmítla zaplatit, podle ní se jednalo o "nesplnitelné ultimatum". [celá zpráva]

Vedení ČSSD se prý připravuje na založení nové strany

Podle zdroje ČTK vedení ČSSD na páteční schůzi Nejvyššího výkonného výboru rozdalo předsednictvu smlouvu podepsanou Altnerem a Zemanem, která údajně potvrzuje přítomnost sankcí citovaných advokátem. Předsednictvo prý dokonce zahájilo přípravu k založení nové strany v případě, že by ČSSD v konkurzu opravdu skončila.

Pesimisté ve straně si myslí, že v krajním případě by se ani nemusel konat sjezd naplánovaný na 23. až 25. března. Konkurzní správce by podle nich těžko dovolil, aby za něj strana zaplatila pět až osm miliónů korun, které zřejmě bude stát.

Na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru údajně někteří členové svému vedení vytýkali, že strana s Altnerem nejedná. Rozhovory se podle jejich soudu zadrhly po odchodu místopředsedy Martina Starce.

Někteří sociální demokraté se také obávají politické poptávky po vyřešení sporu. Připomínají, že to byl v 90. letech ministr financí Ivan Kočárník (ODS), který v žalobě požadoval, aby soud určil vlastníka Lidového domu. Během vleklého procesu se ČSSD dostala do finančních potíží, nebyla s to platit daně a finanční úřad jí obstavil účty.

Reklama

Související články

ČSSD hrozí konkurz na majetek

Sociální demokracii hrozí, že se její majetek ocitne v konkurzu. Návrh podal ve čtvrtek advokát Zdeněk Altner. Strana mu podle jeho slov dluží přes 18 miliard...

ČSSD nabídla Altnerovi mimosoudní dohodu

ČSSD v pondělí nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi jednání o mimosoudní dohodě. Předseda Jiří Paroubek uvedl, že součástí nabídky je i částka, kterou ČSSD...

Výběr článků

Načítám