Hlavní obsah

ČSSD na Vysočině dohodla menšinovou vládu s podporou KSČM

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Vysočinu bude v následujících čtyřech letech vést menšinová vláda sociálních demokratů. Pro zpočátku záložní variantu v pátek pozdě večer získali příslib podpory od komunistů, když těsně předtím alternativu odmítly ODS i KDU-ČSL. Právu to potvrdil krajský šéf ČSSD z Vysočiny Libor Joukl. Na koalici se dohodly i strany v královéhradeckém kraji.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda krajské organizace ČSSD kraje Vysočina Libor Joukl

Článek

ČSSD na Vysočině získala od voličů mandát pro 21 křesel ve 45členném zastupitelstvu. KSČM má osm židlí, společně by tedy měly dokázat prosadit program soc. dem. bez problémů.

„To také od KSČM zaznělo jako první a zásadní zdůvodnění podpory - že nechtějí, aby nás ODS a lidovci donutili změnit program, s nímž jsme šli do voleb,“ pochválil komunisty Joukl. Rudí si poté řekli o post předsedy finančního výboru.

Vyjednavači ODS a KDU-ČSL přišli na páteční jednání společně a ČSSD oznámili, že menšinovou vládu soc. dem. personálně nepodpoří a odcházejí do opozice.

Na Královéhradecku bude v opozici ODS i KSČM

V Královéhradeckém kraji vytvoří sociální demokraté levostředovou koalici s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. Po pátečních jednáních socialistů s lidovci a SNK ED to řekli představitelé všech tří stran.

V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici.

ČSSD obsadí post hejtmana svým lídrem Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED, řekla ČTK poslankyně a šéfka krajské ČSSD Hana Orgoníková.

Vysočina a Královéhradecký kraj jsou tak po Liberci dalšími regiony, kde se strany na složení rady dohodly.

Rath zkusí menšinovou radu v kraji i bez zajištěné podpory

V ostatních se jedná, ale zatím se ke konkrétnímu výsledku nedospělo. Například středočeská ČSSD požádá zastupitelstvo o schválení menšinové rady, nemá přitom dojednanou podporu ani ODS ani KSČM. Když důvěru nedostane, začnou schůzky znova.

Strana počítá s tím, že se jednání protáhnou na týdny. V čele kraje v tu dobu zůstane nynější hejtman Petr Bendl (ODS)

Zmatená je situace v Ústeckém kraji. Tam ani po dalším kole schůzek ČSSD s ODS a komunisty není jasné, kdo bude kraji vládnout. Návrhy stran bude nyní posuzovat krajský výbor sociálních demokratů. Teprve potom se rozhodne, co dál.

Jistý posun vpřed nastal v Moravskoslezském kraji, kde se po pátečních schůzkách rýsuje jako pravděpodobnější varianta koalice ČSSD s KSČM. Tamní lidovci společnou trojkoalici s komunisty odmítli. Lídr sociálních demokratů Jaroslav Palas zároveň uvedl, že samotnou dvojkoalici s KDU-ČSL považuje za málo pravděpodobnou.

Vítězná strana na jihu Moravy by ráda jednala s KDU-ČSL, vadí jí ale osoba Stanislava Juránka, nynějšího hejtmana. Tvrdí, že je nespolehlivý a bojí se, že Juránek nebude dodržovat dohody. V KDU-ČSL se zase spekuluje o tom, zda není sociálním demokratům na překážku spíš Juránkova obliba u veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám