Hlavní obsah

ČSSD na Pochem trvá a svolá kvůli němu předsednictvo

Novinky, Renáta Bohuslavová

ČSSD stále trvá na nominaci Miroslava Pocheho jako kandidáta na ministra zahraničí. Po pondělním jednání politického grémia strany to řekl předseda strany Jan Hamáček a zároveň doplnil, že grémium strany se shodlo na tom, že na červenec svolá předsednictvo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček a europoslanec Miroslav Poche po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Grémium přijalo usnesení a jeho výstupem je, že stále pláti usnesení předsednictva ČSSD, které hovoří o jediném kandidátu a tím je Miroslav Poche,” řekl Hamáček na krátkém tiskovém brífinku.

Dále doplnil, že on jako předseda strany může svolat mimořádné předsednictvo. Plánuje tak udělat v průběhu července, ale termín ještě nemá.

Z vedení soc. dem. se ozývá, že strana by se měla nominace Miroslava Pocheho vzdát. Nejhlasitěji o tom mluví například první místopředseda Jiří Zimola. [celá zpráva]

Pocheho na post ministra zahraničí odmítá především prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho jméno v seznamu ministrů na Hrad Zemanovi koncem června donesl, ale zároveň mu k němu přiložil i dopis, v němž stálo, že pokud se Zeman rozhodne Pocheho nejmenovat, Babiš navrhuje, aby řízením ministerstva zahraničí pověřil místopředsedu vlády Jana Hamáčka (ČSSD).

Tak se také skutečně stalo. Situace by však podle Hamáčka, který vede i ministerstvo vnitra, měla trvat jen několik týdnů. Poche je nyní na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník a fakticky resort i navzdory Miloši Zemanovi vede.

Reklama

Výběr článků

Načítám