Hlavní obsah

ČSSD má v programu průměrnou mzdu 25 tisíc korun

Právo, Petr Janiš
PRAHA

"Nejméně na 25 tisíc korun" by se měla podle návrhu volebního programu ČSSD zvednout v příštím volebním období průměrná hrubá mzda. Výrazné zvýšení životní úrovně je hned prvním z deseti velkých cílů, které si chce soc. dem. pro příští čtyři roky uložit, pokud povede příští vládu. Zmíněná částka není definitivní. Návrh programu ještě neprojednalo ani předsednictvo strany, má se tak stát v sobotu.

Článek

Definitivní podobu by měl téměř 80stránkový dokument dostat na konci ledna, na programové konferenci. Právo však text získalo už nyní. Úřadující šéf ČSSD a vicepremiér Bohuslav Sobotka, který vedl stranickou pracovní skupinu k volebnímu programu, se v úterý k plánovanému růstu průměrné mzdy - ta se nyní pohybuje okolo 19 tisíc korun - nevyjádřil. "Program budu komentovat až po programové konferenci," sdělil Právu.

"Nezaměstnanost snížíme na úroveň šesti procent, tedy hluboko pod průměr EU," říká druhé z desatera cílů ČSSD. Mezi ty další patří reformy sociálního, zdravotnického, důchodového systému i zásadní zlepšení podmínek pro "sladění pracovního a rodinného života a výrazné zvýšení daňové i finanční podpory rodinám s dětmi". Podle návrhu se mají na růstu životní úrovně podílet také důchodci.

Rodičovský příspěvek má růst postupně

Pokud jde o diskutovaný rodičovský příspěvek, ČSSD by ho postupně zvyšovala až na polovinu průměrné mzdy. Podle šéfa poslanců soc. dem. Michala Krause se to má stát v situaci, "kdy na to české ekonomika bude mít". Poslanci nedávno schválili zvýšení příspěvku na zhruba 7500 měsíčně. ČSSD se náhlé zvýšení příliš nezamlouvá.

ČSSD chce udržovat dynamický růst ekonomiky, a to v rozmezí 4,5 až 6 procent HDP, což by ČR zařadilo do průměru bohatství. Současně se má snižovat tempo zadlužování. "Učiníme vše potřebné pro přijetí společné měny euro v roce 2010," stojí v návrhu programu.

Vyšší spoluúčast pacienta

Zvyšovat se mají veřejné výdaje na školství a zdravotnictví. ČSSD trvá na tom, aby v Česku fungoval "standardní systém evropského zdravotnictví", které je veřejnou službou.

V rpogramu je i pasáž, podle níž ČSSD uvažuje o tom, že by měla dovolit dříve odmítané zvýšení spoluúčasti pacienta na poskytnuté péči. Připouští zavedení komerčního připojištění, které by mělo jít ruku v ruce se zjednodušováním pojistného systému.

Pokud jde o vymahatelnost práva a délku soudních řízení, zlepšit by je měly nové zákony. "Zavedením testu integrity majetkových přiznání a institutu korunního svědka výrazně snížíme korupci," říká text. Prvořadým úkolem má být boj proti korupci ve veřejném i soukromém sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám