Hlavní obsah

ČSSD klidně nasadí i vlastního kandidáta na prezidenta

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD v neděli v TV Prima připustil, že jeho strana za každou cenu nebude hledat shodu se Stranou zelených či KDU-ČSL na jména kandidáta na prezidenta. Pokud společné jméno nenajdou, což je pravděpodobné, navrhne ČSSD vlastní jméno. A to i přes to, že s touto taktikou v minulé prezidentské volbě shořela. Kdo to bude, ale Paroubek odmítl říct.

Článek

"Pokud neprojde společný kandidát, postavíme vlastního. Jméno bude do konce září, pokud se nedohodneme, bude to začátkem října," řekl  Paroubek.

Zopakoval, že jméno Jana Švejnara, kterého zmiňují zelení, ČSSD nepodpoří. Ideální by pro něj byl proevropský kandidát ochotný dělat sociálně citlivou politiku.

V kuloárech se objevilo jméno například šéfa Akademie věd Václava Pačesa, ČSSD jednala s Jiřím Dienstbierem. Ten ale kandidaturu bez domluvené podpory odmítá.

Nešťastná zkušenost z roku 2003

ČSSD nejprve vlastní jméno odmítala s odkazem na zkušenost z prezidentské volby v roce 2003. Mnoho zákonodárců odmítalo Klause, ale podpora kandidátů ČSSD byla ještě horší. Strana pro ně nedokázala zajistit ani podporu vlastních poslanců. Takto například shořel bývalý předseda strany Miloš Zeman.

Strana vymezuje nynějšího kandidáta vůči Václavu Klausovi, to ale například vadí zeleným, kteří odmítají hledat "antiklause". Najít kandidáta se snaží i jiné strany, komunisté i KDU-ČSL.

Paroubek Klause nařkl, že se nechová podle Ústavy a není schopen duchovně-morálního vedení země. Ve výzkumech veřejného mínění je Klaus jedním z nejoblíbenějších politiků.

Je favoritem i příští volby. Pro budou zákonodárci ODS, kteří mají v Senátu většinu, ke zvolení by mu mohlo chybět jen několik hlasů. Například Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už ale dal najevo, že nynější hlavu státu podpoří. Jakýkoliv jiný kandidát s nevyjednanou podporou tak bude spíše symbolický.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Reklama

Související články

Prezident se bude volit nejpozději 8. února

První kolo volby prezidenta bude 7. nebo 8. února 2008. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to řekl předseda Sněmovny Miloslav Vlček ČSSD). Právě...

Prezidentský Antiklaus je stále v nedohlednu

Hledání kandidáta na úřad prezidenta republiky, který by měl šanci obstát proti Václavu Klausovi, nominovanému ODS, zatím nevede k žádnému výsledku. Hlasy...

Výběr článků

Načítám