Hlavní obsah

ČSSD je proti radarové základně, trvá na referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD s největší pravděpodobností odmítne vybudování americké radarové základny v Česku. Uvedl to v pátek po schůzi politického grémia strany předseda ČSSD Jiří Paroubek. Konečné rozhodnutí podle něj padne příští týden.

Článek

Paroubek řekl, že definitivně o postoji k základně rozhodne koncem příštího týdne předsednictvo a Ústřední výkonný výbor. Nepředpokládá ale, že na stanovisku politických špiček něco změní.

Paroubek také odmítl názory, podle nichž se sociální demokracie pod jeho vedením přiklání k Rusku, které vybudování základny USA ve Střední Evropě kritizuje.

"O tom, zda tady bude, nebo nebude radarová stanice, tak o tom nebude asi rozhodovat ani pan prezident Putin, ani pan prezident Bush, ale měl by o tom rozhodnout český lid," řekl.

Paroubek je osobně pro to, aby Česko Američanům vybudování základny umožnilo. Jeho názor je ale ve straně v menšině. Novinářům řekl, že je správné, aby ČSSD základnu odmítla.

Ministryně obrany postoji ČSSD "nechce věřit"

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) komentovala rozhodnutí grémia ČSSD takto: "Nechce se mi věřit, že by to stanovisko bylo až tak jednoznačné, až tak razantní". Sama referendum v této věci nepodporuje.

Zdůraznila, že jednání se Spojenými státy zahájily právě předchozí vlády soc. dem. "A jestli je mi něčeho líto, tak že tato jednání probíhala za naprostého utajení, nevěděla o tom ani veřejnost, ani politici v parlamentu," dodala.

Socialisté to ale odmítají. Tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) prý Američanům jasně řekl, že rozhodnutí o základně musí učinit vláda a parlament.

Většina členů soc. dem. základnu nechce, referendum ano

Sedmdesát procent členů ČSSD, kteří hlasovali po internetu, odmítá vybudování radarové základny USA v Česku. O 15 procent více sociálních demokratů si přeje vyhlášení referenda o základně. Po poradě stranického vedení to řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Na internetu podle něj vyjádřilo svůj názor několik stovek členů sociální demokracie. Škromach ale připustil, že hlasovali jen lidé, kteří mají přístup k internetu.

ČSSD se chystá ještě zpracovat informace z okresních organizací, aby byl celkový výsledek věrohodnější. Škromach ale neočekává, že by se mohl změnit ve prospěch základny. "Zatím jsem, musím říct po pravdě, nepotkal nikoho ze sociální demokracie, kdo by říkal, že by byl pro," dodal místopředseda.

Konečné výsledky vnitrostranické diskuse o radarové základně USA by mělo mít vedení strany k dispozici koncem příštího týdne, kdy bude zasedat předsednictvo a Ústřední výkonný výbor. Z jejich zasedání vzejde konečné stanovisko.

Základnu odmítá také KSČM, která chce, aby se o jejím umístění v Česku jednalo spolu s EU a NATO. Komunisté prosazují k vojenské instalaci občanské referendum. Pro vybudování je naopak ODS a KDU-ČSL, Strana zelených podmiňuje souhlas tím, že bude součástí obrany NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám