Hlavní obsah

ČSSD chystá ve Sněmovně sérii obstrukcí, chce zpomalit reformy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované přestávky, nekonečné debaty, přerušovaná jednání. Tak mají vypadat příští dny a možná týdny ve Sněmovně. Opozice i koalice rozehrají hru, kdo déle vydrží s nervy. A týkat se to má projednávání klíčových sociálních a zdravotnických zákonů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně, uprostřed šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

Soc. dem. vsadila na obstrukce. Poprvé v tomto volebním období chce využít opoziční nástroj, který vždy přivádí k šílenství koalici, ať už je složená z jakýchkoli stran.

„Jsou to návrhy, které je třeba detailně probrat,“ řekl Právu k vládním zákonům šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Nechtěl mluvit o chystané taktice, nicméně připustil, že právě probíhající schůze komory se může ze dvou týdnů klidně protáhnout na tři. „Soc. dem. s těmito vládními návrhy nesouhlasí a dá to najevo,“ dodal Sobotka.

Koalice zákony ale považuje za klíčové, a proto je odhodlána prosadit je na probíhající schůzi stůj co stůj. „Klidně budeme pracovat do roztrhání těla, ale tyto zákony musíme schválit,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Dodal, že když už má vláda špatnou pověst, neměla by si to dovolit Sněmovna.

Bude to na férovku

„Půjde opravdu o to, kdo s koho,“ dodal Gazdík s tím, že koalice si nemůže dovolit prohru. Má sice ve Sněmovně početní převahu 115 proti 82 hlasům, ale v tomto případě považuje za prohru zdržení a odklad schválení zákonů.

Proti obstrukcím se přitom koalice může jen těžko bránit. V tomto případě se na ně ale ODS, TOP 09 a VV mohou připravit. Soc. dem. je totiž na férovku koaličním poslancům oznámila dopředu.

I kvůli tomu začne páteční jednání Sněmovny později, protože soc. dem. si dopředu vyžádala hodinovou přestávku kvůli tomu, že koalice chce pokračovat v projednávání zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten mj. zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici z 60 na 100 Kč za den.

Další změny mají například omezit nárok na porodné jen pro prvorodičky s rodinným příjmem do 2,4násobku životního minima, omezit sociální příplatek či snížit podporu pro lidi, kteří odešli ze zaměstnání bez vážného důvodu.

Inspirací v obstrukcích je ve Sněmovně dostatek. Účinně je využila např. ODS loni před volbami, kdy protahováním zabránila opozici obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci či omezit poplatky. Tón udával tehdejší místopředseda ODS, současný premiér Petr Nečas. Více než dvě hodiny citoval ze statistik a soudních verdiktů a plynule mluvil o nemocenském pojištění. ODS se podařilo blokovat schůzi celé tři týdny a zákony spadly pod stůl.

Anketa

Považujete obstrukce za legitimní politickou metodu?
Ano
63,7 %
Ne
36,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10266 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám