Hlavní obsah

ČSSD chce vyšetřovací komisi kvůli práci justice v kauze Čunek

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha

Sociální demokracie bude požadovat vznik parlamentní vyšetřovací komise k objasnění způsobu vyšetřování a dozorování státního zastupitelství v kauze údajné korupce Jiřího Čunka a souvisejících okolností. Na tiskové konferenci ČSSD to ve středu oznámil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

ČSSD podnítilo k tomuto kroku úterní rozhodnutí Vrchního soudu o odnětí případu soudci Vojtěchu Ceplovi mladšímu. Ten rozhodoval o sporu stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové a sedmi představitelů české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Benešová je v rozhlasovém rozhovoru označila za justiční mafii.

Cepl loni v kauze rozhodl tak, že se Benešová nemusí s výjimkou náměstka pražských vrchních žalobců Libora Grygárka za výroky o justiční mafii omlouvat.

Podle vrchního soudu, který v lednu zrušil Ceplův rozsudek z loňského června, se soudce dopustil závažných pochybení a spekulací. Sociální demokraté v souvislosti s Ceplovým odvoláním z případu chtějí, aby vyšetřovací komise prozkoumala, zda v České republice funguje justiční mafie nebo právní stát.

Kárnou žalobu bude řešit Vrchní soud v Praze

V souvislosti s kauzou údajné korupce bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka ve středu oznámil Vrchní soud v Praze, že kárná žaloba na místopředsedu Nejvyššího soudu (NS) Pavla Kučeru, bude projednávána v jeho jurisdikci. O přesun požádal sám Kučera, který nechtěl, aby jeho případ zkoumal olomoucký vrchní soud, kde má kolegiální vztahy.

Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová, a to na podnět ministerstva. Důvodem jsou Kučerovy schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou. Účastnil se jich údajně spolu s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a exministrem Pavlem Němcem. Kučera podle některých zdrojů tlačil na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka kvůli údajné korupci zastavili, což se také později stalo.

Kučera popírá, že by jakýmkoliv způsobem ovlivňoval Čunkovo stíhání a setkání označuje za náhodná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám