Hlavní obsah

ČSSD chce ve vládě vyměnit některé ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se v sedmé volbě příští pondělí nepodaří poslancům zvolit předsedu Sněmovny, mohla by se ČSSD zasadit o rekonstrukci vlády. Nahradit by chtěla například ministry US-DEU. V neděli o tom v České televizi mluvil poslanec ČSSD a bývalý šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Článek

"Je to pravděpodobné, ale myslím si, že je to předčasné," řekl Zaorálek. Ministři US-DEU by ale podle něj měli být vyměněni, protože vláda musí připravovat rozpočet na příští rok a tři ministři této strany nemají z voleb žádný mandát. Strana se v červnu do Sněmovny nedostala.

Poslanci mají za sebou šest pokusů zvolit si předsedu. Fakticky volili jen třikrát, v dalších třech případech nebylo pro koho hlasovat, protože strany buď nikoho nenavrhly nebo kandidáta těsně před volbou stáhly. To udělala dvakrát ČSSD právě v případě Zaorálka.

Před sedmou volbou by měli zástupci stran o kandidátech opět jednat. Nyní však už ve stavu, kdy fakticky neexistuje trojkoalice.

Zaorálek v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce také řekl, že nepodporuje stále častěji diskutovanou myšlenku předčasných voleb, pro niž se vyslovuje i velká část lidí.  "Nedovedu si představit ten marasmus, kdybychom znovu opakovali situaci těžko řešitelnou. Nechceme házet flintu do žita, jsme přesvědčeni, že i s tímto, byť obtížným zadáním, se dá pracovat...," řekl Zaorálek. Část stran se chce dohodnout na změně volebního systému, aby se stávající pat už neopakoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Zasedání Sněmovny: za pět minut hotovo

Tak to bylo skutečně rychlé, žádné projevy, žádné výpady. Jen pouhé konstatovaní, že opět není nic dojednáno. Tak vypadala páteční schůze Sněmovny, na které...

Výběr článků

Načítám