Hlavní obsah

ČSSD chce úřednický kabinet nebo menšinovou vládu ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyřkoalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ není podle sociálních demokratů pravděpodobná. ČSSD preferuje vládu odborníků nebo menšinovou vládu ODS. Uvedl to v úterý po ranním zasedání grémia ČSSD předseda strany Jiří Paroubek. Podle šéfa ODS Mirka Topolánka to ale znamená, že sociální demokraté chtějí vládnout sami.

Článek

"Já už nevím, co vlastně chtějí, asi jen blokovat jednání nebo škodit," reagoval na Paroubkovo odmítnutí Topolánek.

Grémium sociální demokracie na úterním ranním zasedání nevyloučilo podporu menšinové vlády ODS. Paroubek po jednání hovořil také o případné dohodě s občanskými demokraty ohledně zavedení  většinových prvků ve volebním systému. Jako další řešení Paroubek navrhl úřednickou vládu, kterou by nominovali zástupci ČSSD a ODS.

Topolánka postoj ČSSD podráždil

Předsedovi ODS Topolánkovi se ale takové návrhy nezamlouvají. "Pokud odmítají naši nabídku, tak říkají, že chtějí vládnout sami, případně s nějakou jinou stranou," uvedl v pondělí podrážděně Topolánek.

Postoj ČSSD si Topolánek vysvětluje tak, že sociální demokraté ani nestojí o zvolení svého zástupce do čela Sněmovny.

Účast v koaliční vládě nabídl ČSSD předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí na jednání lídrů všech pěti sněmovních stran. V případě, že by Paroubek souhlasil, Topolánek by mu zaručil zvolení sociálního demokrata do křesla šéfa Sněmovny. [celá zpráva]

Paroubek navrhl odklad volby šéfa Sněmovny

Zástupci stran zastoupených ve Sněmovně by se měli opět sejít ve středu. Do středečních 16 hodin mají přitom strany čas na nominaci kandidátů na funkci šéfa Sněmovny. Třetí volbu předsedy mají poslanci na programu v pátek.

Sociální demokracie by podle svého předsedy nocméně ráda tuto volbu odložila. "Domníváme se, že by bylo dobré udělat určité moratorium, týden až deset dní, aby byl čas k jednání, aby se našlo konečné řešení ve všech směrech, jak pokud jde o uspořádání vlády, tak pokud jde o uspořádání vedení Sněmovny," prohlásil Paroubek.

Bursík: Paroubek navrhl další opoziční smlouvu

Předseda Strany zelených Martin Bursík nechává rozhodnutí na ODS. Prohlásil, že ke vzniku menšinového kabinetu jsou potřeba dvě strany. "To je opoziční smlouva a tu jsme tu měli v roce 1998," upozornil Bursík.

"Jednání se alespoň pohnula, je to vzkaz pro voliče před komunálními volbami," dodal šéf zelených k návrhu sociálních demokratů.

Kalousek: ČSSD programové otázky nezajímají

Podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska se ČSSD odmítnutím pozvání do duhové koalice usvědčila z toho, že jí nejde o programové priority.

"Domnívá se snad Paroubek, že KDU-ČSL a zelení tlačí koaliční vládu k pravicovým extrémům, že lidovci nevkládají do koalice sociální akcent a zelení ekologický," zajímal se Kalousek.

Šéf lidovců zároveň obvinil Paroubka, že lže, když tvrdí, že chce jednat o programu. 

Menšinovou vládu lze snáz odvolat

Menšinová vláda ODS bez lidovců a zelených je pro sociální demokraty přijatelnější kvůli její teoreticky snazší odvolatelnosti. Pokud by důvěru získala vznikající trojkoalice, bylo by ji těžké odstavit, protože pro vyslovení nedůvěry musí být 101 poslanců. ČSSD společně s KSČM mají o jednoho méně.

"Myslím, že je logická strategie ČSSD, že podpoří vládu, která bude co nejslabší, aby ji měla takříkajíc na lopatě," řekl už dříve lidovecký předseda Kalousek.

Anketa

Jaká vláda by se podle vás měla ujmout moci?
Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených
61,9 %
Čtyřkoalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených
1,3 %
Menšinová vláda ODS s podporou ČSSD
4,7 %
Úřednická vláda
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11963 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS nabídla ČSSD čtyřkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí nabídl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi účast v koaliční vládě. V případě, že Paroubek bude souhlasit, Topolánek nevidí...

Výběr článků

Načítám