Hlavní obsah

ČSSD chce po budoucím premiérovi záruku 101 hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté ve středu vyzvali ODS, aby vzdala projekt trojkoalice s lidovci a zelenými a zaměřila se na hledání takového řešení povolební patové situace, které by mělo ve Sněmovně většinu. Případný předseda Sněmovny z řad ČSSD by pak v případném třetím pokusu navrhl na premiéra jen toho, kdo by zaručil podporu nejméně 101 poslanců.

Článek

ČSSD dál trvá na tom, že v čele Sněmovny by měl být sociální demokrat. "Navrhujeme, aby ve třetím kole pokusu o sestavení vlády pak tento kandidát nominoval pouze toho, kdo předloží zaručenou podporu budoucí vlády. To znamená, že by měl předložit písemné potvrzení minimálně 101 mandátů," uvedl po schůzce vedení strany předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Původní návrh komunistů, se kterým souhlasily i strany trojkoalice, počítal s tím, že sociálně demokratický šéf Sněmovny navrhne pro třetí pokus o sestavení vlády jméno, na kterém se shodnou všechny sněmovní strany. To ale ČSSD odmítla, protože se obávala, že jí ostatní strany znemožní navrhnout na premiéra sociálního demokrata.

ČSSD v úterý oznámila, že je připravena nominovat na funkci předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka pod podmínkou, že proti němu nebude postaven žádný protikandidát. ODS však vzápětí reagovala tak, že trojkoalice pro páteční volbu šéfa Sněmovny svého kandidáta postaví. Jeho jméno má být zveřejněno během středy, kdy se také uzavírají nominace pro páteční volbu.

Sociální demokraté chtějí podle Paroubka o páteční volbě vedení dolní komory ještě jednat. "Ještě se můžeme shodnout na tom, abychom postavili jednoho kandidáta společně všech pět politických stran," uvedl ve středu předseda ČSSD. Znovu však zdůraznil, že ČSSD někoho nominuje pouze tehdy, když bude mít dojednanou podporu u všech stran.

Anketa

Jsou podle vás politici schopni v dohledné době pohnout se zablokovanou politickou situací v ČR?
Ano
6,9 %
Ne
93,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5432 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám