Hlavní obsah

ČSSD by zastavení kampaně přišlo na víc než 100 miliónů

Právo, jov
Praha
Aktualizováno

Odložení voleb by ČSSD přišlo hodně draho. Pokud by byla předvolení kampaň přerušena až do řádného termínu voleb v červnu příštího roku, pro soc. dem. by to podle stranického volebního manažera Jaroslava Tvrdíka znamenalo ztrátu zhruba 100 miliónů korun. Soc. dem. ale podle Tvrdíka ve volební kampani pokračuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Jednotliví volební lídři soc. dem. v krajích dostali ze stranické centrály pokyn v kampani pokračovat. Lidový dům také nechal vytisknout letáky oznamující pokračování v kampani s heslem „Jedeme dál“.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu upozornil, že politické strany už finance na volby vynaložily a byly proplaceny i zálohy. „Pochopitelně, že ty smlouvy, které byly uzavřeny, s nějakým rozhodnutím Ústavního soudu nepočítají,“ sdělil ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě. 

Podle Tvrdíka není možné volební kampaň přerušit nebo odložit. Poukázal také na to, že například pro již zakoupené billboardové plochy by se v případě přerušení kampaně nenašel kupec. „Pro nás z ekonomického pohledu de facto téměř není možné volební kampaň přerušit," uvedl Tvrdík.

V případě zrušení voleb by považoval za zázrak, kdyby se soc. dem. podařilo z vynaložených peněz zachránit pětinu. Za „velice drahý příběh“ označil Tvrdík i odložení voleb, byť třeba o několik dnů, či týdnů.

„Jestliže by to mělo být odloženo až do června příštího roku, tak v našem případě se bude dát  hovořit o zmařené investici ve výši vyšší než sto miliónů korun. To je velmi realistický pohled,“ řekl Tvrdík na tiskové konferenci.

Jak upozornila ČTK, doposud soc. dem. politikové připouštěli náklady na volební kampaň nejvýše do 70 miliónů Kč. Podle znalců propagace už ale stála dosavadní předvolební aktivita Lidový dům nejméně 150 miliónů korun, a to její hlavní část voliče teprve čeká.

Paroubek také varoval, že odložení voleb by znamenalo faktickou likvidaci pro malé politické strany. [celá zpráva]

Výdaje v řádech desítek miliónů korun na přípravu voleb podle něj už vynaložil také stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám