Hlavní obsah

ČSSD by tolerovala vládu ODS dva roky, Topolánek chce víc

– PRAHA

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by sociální demokraté mohli tolerovat menšinovou vládu ODS nejvýše do schválení rozpočtu, tedy zhruba do konce letošního roku. Dosluhující premiér ale v úterý také řekl, že má logiku tolerovat kabinet občanských demokratů po dva roky. Šéf ODS Mirek Topolánek ale pro svou vládu žádá plnohodnotný čtyřletý mandát.

Článek

Dvouletou lhůtu zmínil v úterý také místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Bylo by možné, aby po určité době, třeba po dvou letech, byla vyhodnocena ta dohoda a byla možnost její výpovědi," uvedl Škromach s tím, že ČSSD a ODS o tom jednají.

Podle Topolánka není možná žádná jiná dohoda na menšinové vládě, než taková, která bude počítat s plnohodnotným politickým mandátem na čtyři roky. Poté ale připustil, že se lze bavit i o kratší době. "Ale zcela jistě to nemohou být dva roky, před českým předsednictvím EU," dodal.

Česká republika má předsedat Evropské unii v roce 2009. Podle Škromacha by nebylo dobré, aby se konaly parlamentní volby současně s předsednictvím či v jeho těsné blízkosti.

Spor o nominace ministrů

Dohoda o možné podpoře sociálních demokratů menšinové vládě ODS však nenaráží pouze na spory ohledně délky jejího mandátu. Podle Topolánka trvají rozpory i v některých programových otázkách. Předsedovi ODS také vadí ambice ČSSD ovlivňovat personální složení případné vlády. Topolánek uvedl, že je ochoten jména kandidátů do vlády s ČSSD konzultovat. "Nicméně je budu nominovat já," zdůraznil.

"Nemusíme do toho mluvit, ale pak ať po nás pan Topolánek nechce toleranci takové vlády," poznamenal Škromach. Některá zatím navržená jména ministrů mohou být podle něj pro ČSSD nepřijatelná, vadí jí například kandidát na ministra vnitra Ivan Langer (ODS).

Tlustý: na rovné dani se určitě neshodneme

Podle některých informací má ČSSD výhrady také k zamýšlenému ministrovi financí, kterým by se mohl stát Vlastimil Tlustý (ODS). Předseda poslaneckého klubu ODS Tlustý prohlásil, že to bere jako ocenění své politické práce. Podle něj je jasné, že ODS a ČSSD se nemohou shodnout na rovné dani.

Je podle něj ale možné, aby strany společně prohlásily, že ODS bude jednotnou sazbu prosazovat, zatímco ČSSD ji nepodpoří. Tlustý dodal, že sociální demokraté tento postup zvažují.

Reklama

Související články

Zelení: Budeme důslednou opozicí

Předseda Strany zelených Martin Bursík v pátek uvedl, že jeho strana hodlá být důslednou opozicí v případě, že vznikne menšinový kabinet ODS s podporou ČSSD....

Výběr článků

Načítám